Letette a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor - a nap hírei

Infostart
2018. május 10. 22:06
Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés, az ellenzék egy része nemmel szavazott, egy része távolmaradt az eseménytől. Aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítéséről szóló megállapodást. Szingapúrban tartják június 12-én az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót. A nap legfontosabb hírei május 10-én.

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés, aki le is tette hivatali esküjét. A kormányfő 12 éves tervet hirdetett, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség és az LMP nem vett részt a beiktatáson, a Jobbik és a DK pedig nemmel szavazott. Orbán Viktor, aki negyedik alkalommal, sorozatban pedig harmadszor töltheti be ezt a posztot, úgy fogalmazott: kormánya a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz. Elérhetőnek nevezte, hogy Magyarország 2030-ra az unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni és dolgozni. A külpolitikára utalva a többi között a keresztény kultúra és a határok megvédését nevezte az új kormány céljainak. Beiktatási beszédében úgy fogalmazott: kormánya erős Európát, békét és kölcsönösen előnyös megállapodásokat szeretne és a közösségnek a szabad nemzetek szövetségeként kell működnie.

Kifogásolták Orbán Viktor beiktatási beszédét az országgyűlési szavazáson részt vett ellenzéki pártok. Az eseményen jelenlévő Jobbik és DK képviselői mellett a liberálisok képviselője is nemmel voksolt a megválasztásra, míg az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség és az LMP nem vett részt a beiktatáson. A Jobbik szerint imponáló lenne a miniszterelnök beszéde, ha nem ő tartotta volna. Az MSZP egyoldalúnak tartotta a beszédet, a Párbeszéd jelezte, nem arra figyelnek, amit Orbán Viktor mondott, hanem amit tenni fog. Az LMP szerint nem hangzott el konkrétum a beszédben. A DK nem tartja legitim kormányfőnek Orbán Viktort. A Magyar Liberális Párt közleményében 10 okot sorolt fel, amiért nem szavazta meg képviselőjük Orbán Viktort miniszterelnöknek.

A béremelés folytatását és az egészségügyi munka presztizsének emelését várja az új kormánytól a Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály az Inforádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy további 30-40 százalékos emelésre lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. Emellett az egészségügyi struktúraváltás elindítását is sürgette. Svébis Mihály úgy fogalmazott, hogy 2-3 éven belül valaminek történnie kell, mert baj lesz. Arról beszélt, hogy túl sok kórház van, ezek egy részének más formában kellene működnie. Svébis Mihály az állami és a magán egészségügyi ellátórendszer szétválasztását, a kettő viszonyának rendezését is szorgalmazta.

Aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítéséről szóló megállapodást. A felújítás alatt álló vonal 20 állomásából 18 lesz akadálymentesen megközelíthető. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke írta alá. Ferdepályás kabinfelvonók épülnek az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomáson. A Dózsa György út megálló akadálymentesítését a metró északi szakaszának felújítása után végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig. Az Ecseri útnál és a Pöttyös utcánál ideiglenesen korlátlifteket építenek.

Szingapúrban, június 12-én tartják az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump a Twitteren azt írta: mindketten azon lesznek, hogy a találkozó különleges esemény legyen a világbéke megteremtése érdekében. A tárgyalások fő témája a várakozások szerint az észak-koreai nukleáris program felszámolása és az ázsiai ország atomfegyver-mentesítése lesz. Ez lesz az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

Nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával - jelentette ki a francia államfő. Emmanuel Macron a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében úgy fogalmazott: a polgárainak biztonságot nyújtó uniót kell felépíteni, amely a többi között az eddiginél jobb migrációs politikát valósít meg, az euróövezetben pedig önálló költségvetést alkot. Angela Merkel kancellár az idei díjazottat, Emmanuel Macront méltató beszédében kiemelte: Európának a saját kezébe kell vennie sorsa irányítását.

Számos iráni katonai célpontot támadott Szíriában csütörtökre virradóra az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállások ellen kilőtt rakétákra, amelyeket Izrael szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter azt közölte: Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása. A jelentések szerint az izraeli légitámadásban 23 katona halt meg. A többi között Washington és Berlin is elítélte az Izrael ellen elkövetett iráni rakétatámadásokat.