Nyitókép: KKM

Szijjártó: Ukrajna semmibe veszi az Európai Unió elvárásait

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. május 9. 14:30
Magyarország feloldja az Ukrajnával szemben a NATO-n belül érvényesített vétóját, amennyiben Kijev több feltételt is teljesít a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő oktatási törvény ügyében.
Nem javult, hanem inkább romlott az elmúlt időszakban a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbséget hátrányosan érintő jogszabálytervezetek ügye

– vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Brenzovics Lászlóval.

A tárcavezető rámutatott, hogy Kijev a Velencei Bizottság döntése ellenére sem egyeztetett még a kárpátaljai magyarsággal a jelenlegi magyar nyelvű oktatást korlátozó oktatási törvényről, továbbá Ukrajna az Európai Unió elvárásait is semmibe veszi, mivel nem vehetne el szerzett jogokat kisebbségeitől.

„Elkészült egy törvényjavaslat, amely 2023-ig kitolná a végrehajtási és átállási periódust a közoktatási törvény kapcsán. Ez számunkra így kevés.

Amennyiben az ukrán parlament elfogadja azt a módosítást, hogy 2023-ig nem hajtják végre az oktatási törvényt és addig megállapodnak a nemzeti közösségekkel és a magániskolákat kiveszik a törvény hatálya alól, úgy Magyarország fel fogja oldani a NATO-ban jelenleg érvényben tartott vétóját” - fejtette ki.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a más ország szavazásában részt vevő kárpátaljai magyarokat ukrán állampolgárságuk elvesztésével fenyegető állampolgársági törvény-javaslatot is aggályosnak tartja.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke egyetértett a külügyminiszterrel, hogy e kérdésben nem csupán a kárpátaljai magyarságról van szó, hanem az unió minden nemzeti kisebbségéről.

„Teljesen nyilvánvaló, ha Ukrajnában fel lehet számolni a kisebbségi nyelveken történő oktatást, és ebben a vonatkozásban Európa, az Európai Tanács nem tesz semmit akkor ugyan ezt meg lehet tenni más országokban is” - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter várhatóan jövő héten Koppenhágában, az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének margóján

kétoldalú megbeszélést tart az ukrán külügyminiszterrel,

május 23-án pedig Budapestre érkezik Wess Mitchell, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai ügyekkel foglalkozó államtitkára, akivel várhatóan e témáról is egyeztet a tárcavezető.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter és Brenzovics László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást