Éder Tamás szerint az az alapja annak, hogy a lehető legkisebb gazdasági kárral tudja túlélni az ágazat a kritikus helyzetet, hogy a tenyésztőket, a feldolgozókat és a kereskedőket a lehető legpontosabban informálják az aktuális helyzetről. „Mindenki azon dolgozik most, hogy alternatív értékesítési lehetőséget keressen azon sertéshúsnak, amely elsősorban a távolkeleti országok piacaira nem tud most kikerülni” – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke. Ezek lehetnek környező uniós tagállamok és a régióban található nem EU-s országok.
Bár az egyeztetésre nagy esélyt lát a szakember, azt nem tudja, hogy milyen együttműködési lehetőségeket alakítanak majd ki. Hozzátette: ahol hosszútávú, szerződéses partnerség volt a felek között, ott kisebb a probléma, hiszen az egyeztetés már most intenzíven zajlik.
A kamara kedden egyeztetésre hívta a kiskereskedelmi láncokat, ahol arra kérték őket, hogy „empátiával és mértéktartással forduljanak most a beszállító partnereikhez”, és a felek igyekezzenek minimális gazdasági kárt okozni egymásnak irreális árkialakítással. Éder Tamás szerint a javaslatokra nyitottak voltak.