Új utakon a kisebbségvédelmi kezdeményezés

InfoRádió
2018. április 23. 15:14
Átadták a Nemzeti Választási Irodának az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés Magyarországon összegyűlt aláírásait.

A Minority SafePack elnevezésű javaslatcsomag olyan intézkedéseket javasol az Európai Uniónak, amelyek az öshonos nemzeti kisebbségek helyzetét javíthatnák. A szervezőknek több mint egymillió aláírást kellett összegyűjteniük április 3-ig. Magyarországon mindegyik parlamenti frakcióval rendelkező párt az ügy mellé állt, sőt az egyházak, az önkormányzatok és az egyertemitsák is - mondta sajtótájékoztatóján Csáky Csongor, a magyarországi aláírásgyűjtést szervező Rákóczi Szövetség főtitkára.

"Április 3-ig Magyarországon összesen 643.791 aláírás gyűlt össze. Ezzel igazi összefogás jött létre, össznemzeti ügyként kezelte az ország a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést."

Európa-szerte 1 millió 320 ezer ember írta alá a kezdeményezést, ezért az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek hozzá kell látnia azoknak az őshonos kisebbségek anyanyelvét és kultúráját védő jogszabályok megalkotásához - mondta Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke

A Minority SafePackről egy tanácskozást is rendeztek Budapesten, amelyen Kövér László is beszédet mondott. Az Országgyűlés elnöke szerint a kezdeményezés sikere 50 millió öshonos európai nemzeti kisebbségi polgárnak jelent reményt arra, hogy a saját szülőföldjén jogkorlátozások nélkül élhesse meg nyelvi és kulturális önazonosságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minority SafePack
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást