A hosszú hideg, és sötét téli hónapok után úgy tűnik, hogy visszafordíthatatlanul itt a tavasz. Egy kicsit ilyenkor mindenki fellélegzik, élvezi a jó időt, a napsütést, megy a természetbe, parkba, kirándulni. De a tavasz kihívásokat is rejteget számunkra, mivel a tél után a bőrünk nincs felkészülve a hirtelen változásra.
Nagy Katalin, bőrgyógyász-kozmetológus főorvos az InfoRádióban elmondta: a télből a tavaszba szinte egy nap alatt fordul át az idő, és
ilyenkor még védtelen a bőr,
nincs előkészülve úgy, mint nyáron, amikor a tavaszi lassú pigmentáció már végbement. Ráadásul a levegő is tisztább ilyenkor, a napsugarak könnyebben áthatolnak rajta.
Nyáron annyival jobb helyzetben van a bőrünk, hogy átestünk már egy tavaszon, amikor elkezdődött egy barnulási folyamat, így akkor könnyebben meg tudjuk védeni.
"Az emberek fejében az a tévhit él, hogy csak nyáron kell védekezni a nap ellen, pedig ez nem így van.
Tavasszal ugyanúgy kell védekezni, különösen azoknak, akik nem akarják, hogy a szeplőjük, vagy a barna foltjaik előjöjjenek" - tette hozzá a Nagy Katalin.
A főorvos szerint nagyon fontos, hogy a gyermekekre különösen figyeljünk ilyenkor.
"A gyermekeknek csak nekik készült napozókrémet, vagy napvédő krémet lehet használni,
mivel ezek a krémek fizikai szűrőt tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy nem hatol be a bőrbe a napsugár, tehát nem tud károsodást előidézni, hanem visszaverődik azokról a fizikai szűrőkről, amit ezekben a krémekben alkalmaznak" - hangsúlyozta Nagy Katalin.
A főorvos véleménye szerint a naptejek tárháza nagyon széles, vannak a kifejezetten gyermekeknek készült naptejek, illetve a felnőttekneknek valón belül vannak a csak kémiai szűrőt tartalmazó és a kémiai és fizikai szűrőt is tartalmazó készítmények.
A naptej kiválasztásánál az is nagyon fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő legyen.
"Nem mindegy, hogy valakinek pattanásos a bőre vagy száraz. Mindig bőrtípusunknak megfelelően válasszunk, és arra is figyelni kell, hogy a naptejek testre valók, a krémek pedig elsősorban az arcra"
- mondta a főorvos, hozzátéve, hogy ennek oka a tej és a krém közti szerkezeti különbség, a vivőanyag eltérése.