Kampányzárót tartottak a pártok - a nap hírei

Infostart
2018. április 6. 22:20
Tízezrek adták be átjelentkezési kérelműket az utolsó pillanatban, többségük Budapestre. Sorsdöntőnek nevezte a vasárnapi parlamenti választást a kormányfő. A változást akaró választópolgárt tartja Orbán Viktor kihívójának az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A nap legfontosabb hírei április 6-án.

Az utolsó órákban több mint 30 ezren adtak be átjelentkezési kérelmet - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a legtöbben, 10 ezer 700 ember a 11. kerületbe jelentkezett át. Hangsúlyozta: érvényes fényképes igazolvány, valamint lakcímkártya kell ahhoz, hogy valaki le tudja adni szavazatát a választáson.

Már 82 ezer levélszavazatot adtak le az erre jogosult választópolgárok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. Ebből közvetlenül 26 523 érkezett meg, külképviseleteken pedig 55.376 ilyet adtak le. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán csak levélben szavazhatnak.

Nem kampányolhat tovább a kormány a STOP-plakátokkal. A Kúria határozata szerint a kabinet megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat ábrázoló plakátjaival a Fidesz-KDNP választási kampányát erősíti. A kabinet az Alkotmánybírósághoz fordul a döntéssel szemben.

Sorsdöntőnek tartja a vasárnapi parlamenti választást a miniszterelnök. Orbán Viktor Székesfehérváron, a Fidesz központi kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: a képviselők mellett jövőt is választ az ország. A nagyobbik kormánypárt elnöke megismételte álláspontját, amely szerint az ellenzéki pártok migránsokat akarnak betelepíteni az országba.

A vasárnapi választáson egy kihívója van Orbán Viktornak, a változást akaró választópolgár - jelentette ki az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely a pártszövetség kampányzáróján arra kérte a szavazókat, hogy az eszükre hallgassanak, és az MSZP-Párbeszéd szövetségét támogassák, amely egyedüliként képes arra, hogy változást hozzon.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a vasárnapi választás nem lesz szabad és tisztességes, de a választópolgároknak akkor is el kell menniük szavazni. Gyurcsány Ferenc pártja budapesti kampányzáróján úgy fogalmazott: szabadság és együttműködés nélkül a haza börtön lesz.

A Jobbik-kormány április 9-étől azt fogja üzenni a magyar embereknek, hogy az otthonok biztonságát, különösen a fiatalok otthonhoz jutását segíteni kívánja. Vona Gábor pártelnök Hajdúnánáson arról beszélt, hogy a Jobbik otthonteremtési csomagja három pillérre épül: a devizahitelesek igazságtételére, a csok megtartására, valamint a bérlakásépítési programra.

Ismeretlenek fegyvert rántottak a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeire. Az ellenzéki párt közölte: Stummer János és Bencsik János, illetve a párt aktivistái az óriásplakátokat őrizték, amikor hajnalban a Fidesz hét fős szervezett csapata a Budaörsi úton elkezdte rongálni a hirdetéseiket. Dulakodás után két ismeretlen férfi lőfegyvert rántott, és falhoz állította a jobbikosokat. A párt feljelentést tesz. Korábban a Fidesz állította azt, hogy aktivistáira éjszaka jobbikosok támadtak.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint pártja a saját lábára tudja állítani az országot. Szél Bernadett pártja kampányzáró rendezvényén méltányos béreket, az oktatás rendbetételét, szociális bérlakás-programot és az egygyermekesek jelentősebb támogatását ígérte. Hangsúlyozta: az LMP csökkentené az orosz befolyást, megszüntetné a gyűlöletkampányt.

A Závecz Research arra számít, hogy 65 százalék körül lesz a részvétel a vasárnapi választáson, és 40 százalék felett lesz a Fidesz támogatottsága. Az elmúlt egy hétben végzett felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 46 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. A Jobbiknál 19, az MSZP-Párbeszéd 14, a DK 9, az LMP 7, a Momentum 2, az Együtt és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapna.

Akár 2,7 millió európai felhasználó személyes adatait is megoszthatta a Facebook szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű céggel – jelentette be az Európai Bizottság. Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója a héten arról számolt be, hogy több mint kétmilliárd profilhoz férhettek hozzá illetéktelenek a felhasználók tudta és engedélye nélkül.

Németországban óvadék ellenében feltételesen szabadlábra került a volt katalán elnök. A schleswig-holsteini felsőbíróság döntött arról, hogy Carles Puigdemont csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján adható ki Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.