Nyitókép: Kovács Attila

Ezekre van szükség a jó családpolitikához

Infostart / InfoRádió - Sánta András
2018. április 5. 14:41
Visszaigazolják a számok a kormány családpolitikai intézkedéseinek sikerét – állítja a működését a közelmúltban megkezdett Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke. Fűrész Tünde elmondta, hogy a teljes termékenységi arányszám 2010 óta húsz százalékkal emelkedett.

Tavaly döntött úgy a kormányzat, hogy a népesedéspolitikai szakterületen legyen egy háttérintézmény, amely szakpolitikai orientációval tudja segíteni a kormány munkáját – mondta az InfoRádió Családi hét című műsorában Fűrész Tünde. „A feladatunk az, hogy hozzájáruljunk a döntéselőkészítéshez, hatáselemzéseket vizsgáljunk, kutatásokat folytassunk, és ezáltal

javaslatokat tegyünk a kormányzat számára, hogy milyen módon, milyen intézkedésekkel lehetne a népesedési problémáinkat minél hatékonyabban és eredményesebben megoldani”

– magyarázta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke.

Fűrész Tünde szerint a családpolitika fontos területe az anyagi ráfordítás növelése, a gyermekvállalással járó terhek egy részének átvétele a családoktól. „Emellett nagyon fontos, hogy egyfajta családbarát közgondolkodás is minél nagyobb teret nyerjen” – tette hozzá az intézet megbízott elnöke, aki szerint a számok visszaigazolják a kormányzat erőfeszítését, annak érdekében, hogy javuljon Magyarország demográfiai helyzete.

„Igaz, hogy kis mértékben, de nőtt a születések száma 2010-hez képest”,

annak ellenére, hogy a szülőképes nők száma jelentősen csökkent – hangsúlyozta. A szakértő úgy véli, a teljes termékenységi arányszám – mely azt mutatja meg, hogy a pároknak hány gyermeke születik átlagosan – 1,23-ról 1,55-re történő emelkedése bizonyítja, hogy hazánkban nőtt a gyermekvállalási kedv.

Bár a fejlett világban a társadalom reprodukciójához szükséges 2,1-es termékenységi arányszámot kevesen érik el, Magyarországon volt már olyan időszak, amikor a kétgyermekes családmodell került előtérbe – hívta fel a figyelmet Fűrész Tünde. „Ha a későbbiekben tudjuk támogatni a testvérek megszületését, és egy olyan családbarát környezet tapasztalható majd az élet minden területén, ahol valóban érdemes gyermeket nevelni, akkor azért nem szabad úgy beszélni erről a számról, mintha ez egy irreális cél volna” – fogalmazott a megbízott elnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezekre van szükség a jó családpolitikához
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást