Szalmonellás csokik - megszólalt a Rossmann

InfoRádió
2017. december 22. 10:44
Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén arról kapott információt a Nébih a napokban, hogy a magyarországi Rossmann üzletekbe is eljuthatott a szennyezett édesség.

A cég magyarországi képviselete közölte: a vizsgálatok alapján a magyarországi üzletekben nem került forgalomba olyan csokoládékészítmény, amelyben egy németországi vizsgálat baktériumszennyeződést talált, a probléma más országok üzleteit érinti.

A Das Exquisite márkájú áfonyás fehércsokoládét a Rossmann óvintézkedésként még a hét elején az összes magyarországi üzletéből visszahívta.  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden közölte, hogy Lengyelországban gyártott, szalmonella baktériummal szennyezett áfonyás fehércsokoládé kerülhetett kereskedelmi forgalomba, a termék az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információ szerint a magyarországi Rossmann üzletekbe is eljuthatott.

A fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.