A „Bűvös Szakács - Konyhauniverzum” című kötet a 2003 és 2011 között a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában megjelent hétvégi írásaiból készült válogatás – mondta Molnár B. Tamás. A recepteket kicsit átdolgozták és felhasználóbarátabbá tették, és kiszedték belőle az akkori aktualitásokat, így készítettek egy tisztán irodalmi és szakmai könyvet – tette hozzá.
Volt egy kemény mag, aki annak idején felfigyelt az írásokra, mind szakmai körökben, mind az „civilek” között megvolt az olvasótábora. „Egy szűk rétegben volt egy ilyen gondolkodásváltozás” – emelte ki a szakíró. Így indult el a folyamat, ami fontos és komoly változásokat hozott a gasztronómiában, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy van egy olyan köre a magyar éttermeknek, melyeket a világ legjobbjaival vetnek össze – hangsúlyozta.
Általában olyan régiónak a konyháját és kultúráját mutatták be, ahol jártak, amelyet ismertek, ehhez gyűjtötték az irodalmi és történelmi anyagokat – árulta el Molnár B. Tamás. A művekre nem csak szakácsok és étteremtulajdonosok figyeltek fel, de Esterházy Péter is írt méltató cikket róluk az Élet és Irodalomban – büszkélkedett a szerző.
Az írások fontos jellemzője a tömörség. „Igyekszünk nagyon szikáran írni” – jegyezte meg Molnár B. Tamás. Azért, hogy ez ne legyen unalmas és száraz, iróniával fűszerezik meg a szövegeket. A könyvben kiemelték a hozzávalókat, szakácskönyvszerűvé dolgozták át a recepteket.