Akár felnőtteknek is segíthet ezentúl a Démétér Ház

Infostart
2017. december 5. 09:54
Új épületszárnnyal bővítik a csontvelő átültetés után lábadozó gyermekeket és családjukat befogadó Démétér Házat. A munkálatokról és az új lehetőségekről Sedlák Gabriella, a program koordinátora beszélt az InfoRádióban.

Évente 35-40 beteget transzplantálnak a Szent László Kórház Gyermek Csontvelő Transzplantációs osztályán – mondta Sedlák Gabriella, hozzátéve, hogy a számuk évről évre nő, ami nem azt jelenti, hogy több a beteg gyermek, hanem azt, hogy több betegség esetében is terápiás lehetőség a csontvelői őssejt-transzplantáció.

„Az osztály országos feladatokat lát el, sok a vidéki beteg gyerek, akiknek fontos, hogy a szülők jelenlétét biztosítsuk.”

A Démétér Ház egyik feladata, hogy szállást nyújtson az osztályon gyógyuló gyermekek szüleinek, valamint azoknak a gyerekeknek is, akik már nem fekszenek kórházban, de gyakori orvosi ellenőrzést igényelnek – mondta a programkoordinátor.

Sedlák Gabriella beszélt arról is, hogy a Démétér Ház új épületszárnyának mai alapkőletétele után éppen bontási munkálatok zajlanak. Mint a programkoordinátor elmondta, ez természetesen kosszal jár, ezért az immunhiányos gyerekeket átmeneti időre a kórház lezárt kórtermeiben helyezték el, a házban jelenleg csak szülők laknak.

„A 176 millió forintos beruházás keretében öt apartman épül, így öttel több családnak tudunk szállást biztosítani. Talán lehetőség lesz arra is, hogy a felnőtt transzplantációs osztály azon betegeinek is tudjunk segíteni, akiknek otthon nem tudják a megfelelő higiénés körülményeket biztosítani.”

Minőségileg is bővül a ház, az új részen helyiséget kap a pszichológus, lesz játszó- és gyógytornaszoba is – tette hozzá Sedlák Gabriella.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
171204 BEL1 1230 Démétér Ház kibővül - Sedlák FA EMBARGÓS 13 óráig!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást