Medgyessy Péter Szél Bernadett mellé állt

Infostart
2017. november 8. 07:38
A Fidesz várhatóan megnyeri a választásokat, Orbán Viktornak pedig Szél Bernadett lehet a méltó kihívója - a többi között ezt mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök az Indexnek. A korábbi kormányfő szerint a kabinet leváltását csak az idő oldja meg, nem az ellenzék.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyeri a választásokat, a kérdés csak a kormánypártok többsége, a kétharmad azonban nem valószínű. Az egykori kormányfő erről az Indexnek adott interjúban beszélt.

Medgyessy Péter kiemelte, hogy a jelenlegi miniszterelnök támogatottságát az erősíti, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban zajlik. Ilyen a többi között a migrációs válság, amely bizonytalanságot kelt az emberekben, ha megemészthetetlen tömegben jelentkezik.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a szocialista Hiller Istvánhoz hasonlóan ő sem szereti a menekültválság miatt felépített határ menti kerítést, de nem tud jobb megoldást. Szerinte azonban több empátiával kellett volna bánni azokkal, akik menekülni kényszerültek a saját hazájukból.

Medgyessy Péter úgy látja, az ellenzék nem nyújt valódi alternatívát, a középszer a jellemző a szocialista párt jelenlegi vezetőire. Ugyanakkor egy korszerű baloldalra – ami most nem az MSZP – nagy szükség van, olyanra, amely nyitott a világra, kirekesztésmentes, érzékeny az emberek egymás iránti felelősségvállalására – hangsúlyozta Medgyessy Péter

A korábbi kormányfő szerint egyetlen politikus lehet riválisa Orbán Viktornak, Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, akit Medgyessy Péter nyitott, megnyerő személyiségnek tart. Szél Bernadett új légkört tud hozni a politikába, és Magyarországra nagyon ráférne egy női vezető, mivel a nemek egyenlősége, a nők egyenjogúsága, a zaklatások elleni fellépés hitelesebb egy nő szájából – tette hozzá.

 Medgyessy Péter szerint továbbra is reális az az elképzelés, amely szerint az Orbán-kormány csak akkor váltható le, ha összefog MSZP, a DK és a Jobbik. Ha az ellenzék le akarja váltani a kormányt, akkor az matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges.

A volt miniszterelnök úgy érzi, Orbán Viktorra még egy ciklus vár, az utána következő éveket azonban nehéz megjósolni, mert új generációk nőnek fel, akiknek más a gondolkodása, nyelvezete, megközelítésmódja. Az idő fogja a kormány leváltását megoldani, nem az ellenzék – tette hozzá Medgyessy Péter. 

Időközben az MSZP reagált Medgyessy Péter szavaira. A szocialista párt közleményében kiemelte, hogy a Jobbik egy tolvaj milliárdos pártja, a Fidesz pedig a tolvaj milliárdosok pártja, ezért egyikre sem szabad szavazni. Hozzátették: az nem kormányváltás, hogy a tolvaj milliárdosok szélsőjobboldali pártja helyett egy tolvaj milliárdos szélsőjobboldali pártja kerüljön hatalomra.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt mondta, Medgyessy Péter ismét megrugdosta az MSZP-t, amit nem tart helyesnek. Hozzátette, a DK-hoz a volt miniszterelnöknek nincs köze.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Medgyessy Péter: nem az ellenzék, hanem az idő oldja meg a kormányváltást
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást