Karácsonyra eltűnhet az alapvető élelmiszer a boltokból - lapszemle

InfoRádió
2017. július 18. 06:49
Egy lengyel lap szerint a vaj ára több mint kétszeresére nőtt egy év alatt, ráadásul a folyamat az elmúlt hetekben fokozódott - hívja fel a figyelmet a napi.hu.

A Magyar Idők írása szerint egyre vonzóbb a pedagógusi pálya, köszönhetően a béremeléseknek. A lap összehasonlítja a pedagógusok 2010-es és jelenlegi fizetését a bölcsődei nevelőktől az egyetemi tanárokig, amiből kiderül: a legjobban a bölcsődei nevelőnők, valamint az idősebb óvónők és pedagógusok jártak, akiknek nagyjából megduplázódott a bruttó jövedelmük, míg a legkisebb emelés, 27 százalékos, az egyetemi tanároknál regisztrálható.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: idén év eleje óta egyre több külföldi cég jelent meg a szerkezetépítési szakmunkákban, külföldi munkavállalóikkal együtt. Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének elnöke a lapnak elmondta: a nyugaton magasabb bérért dolgozó magyar szakembereket török, moldáv és ukrán társaságok és munkások igyekeznek pótolni.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: 18,3 százalékkal emelkedett a magyarországi szállodák bruttó árbevétele az év első öt hónapjában. A szobaárbevételek több mint felét Budapesten regisztrálták, ahol az országos szobakapacitás harmada található.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint leghamarabb 2019-ben jöhet az első kamatemelés a Magyar Nemzeti Banktól. A szakértők egy része szerint az sem teljesen kizárt, hogy még további monetáris lazítás jön. Ennek lehetőségét a múlt havi jegybanki kamatdöntési közlemény is megpendítette.

A Napi.hu arról ír, hogy egy lengyel lap szerint a vaj ára több mint kétszeresére nőtt egy év alatt, ráadásul a folyamat az elmúlt hetekben fokozódott, így többen arra figyelmeztetnek, hogy karácsonyra eltűnhet a vaj az európai boltok polcairól.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint a méhállomány negyede pusztult el az elmúlt hónapokban az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. A Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke azt mondta: a magyarországi mézellátás biztosított, de elképzelhető, hogy exportra az idén kevesebb jut.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást