A bankkártyákat is feleslegessé teszik a mobilok - lapszemle

Infostart
2017. június 29. 08:30
A Magyar Idők cikkéből kiderül: az elmúlt nagyjából három évben 58 ezer hitelügy került a magyar igazságszolgáltatás különböző fórumai elé. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az év első felében több mint 80 millió forint volt az állami vezetők benzinköltsége.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: az elmúlt nagyjából három évben 58 ezer hitelügy került a magyar igazságszolgáltatás különböző fórumai elé. Az esetek közül 36 ezret a devizaalapú kölcsönök és lízingek miatt indították az ügyfelek, a perdömping nagyobb része a tavalyi évre esett. A magyarországi hitelezés bizonyos részleteivel már az Európai Bíróság is ismerkedik, a luxemburgi testület elé ugyanis több ügy is eljutott.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy ma adja át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a bérlakáspiac működésének javítását szolgáló javaslatait a Habitat for Humanity Magyarország. A szervezet ügyvezető igazgatója szerint 600 ezer ember lakhatását érintő problémáról van szó, amelyen egyebek között adókönnyítésekkel segítenének. A szakértők szerint sokan élnek albérletben úgy, hogy jövedelmük több mint 40 százalékát kénytelenek lakhatásra fordítani, de a szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1990-es évek óta nincs egységes lakáskoncepció, illetve olyan minisztérium, amely ezzel a területtel foglalkozna.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: a dolgozó diákoknak csak akkor jár fizetett szabadság, ha nem diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát és túl vannak az első három ledolgozott hónapon. A szakértők szerint ugyanakkor még mindig a diákszövetkezeteken keresztül a legbiztonságosabb munkát vállalni. A lap megjegyzi: hiába dolgozik valaki éveken keresztül diákként, az nem számít bele a majdani nyugdíjába.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az év első felében több mint 80 millió forint volt az állami vezetők benzinköltsége. A tíz minisztérium csaknem kétszáz autót vesz igénybe, amelyekkel hat hónap alatt összesen 3 millió kilométert tettek meg. A járművek szervizelése összesen 40 millió forintba került.

A Világgazdaság cikke szerint kötelezővé tenné a hotelek minőségét jelentő csillagok használatát a szállodaszövetség. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: 2010 óta várnak olyan jogszabályra, amely minden kereskedelmi szálláshelynek előírja az egységes, átlátható minőségi rendszer alkalmazását.

A napi.hu arról ír, hogy vélhetően több tízezerre tehető azoknak az embereknek a száma, akik vagy nem hallottak a feltöltőkártyás adategyeztetés szükségességégéről, vagy kicsúsznak az időből. Sokan csak szombaton szembesülnek majd számlájuk megszűnésével. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) keddi közlése szerint eddig a mintegy négymillió szám 60 százalékát egyeztették, vagyis 1,6 millió feltöltőkártyát veszélyeztet a megszűnés.

A Portfolio összeállításából kiderül: sosem volt még annyira eladósodva a világ, mint 2017 első negyedévében, főleg a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetően. Kína gyakorlatilag úszik a hitelben: a világ második legnagyobb gazdaságának teljes adóssága átlépte a GDP 300 százalékának megfelelő értéket.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint hamarosan nem csak a készpénz, de a bankkártyák kora is lejár. A legfrissebb statisztikák szerint a kártyás vásárlásoknak már közel a kétharmada érintéses, ami értékben a teljes forgalomnak mintegy a felét jelenti. A gazdasági portál szerint a jövő is ez, csak már nem bankkártyával, hanem a mobiltelefonnal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LAPSZEMLE 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
LAPSZEMLE 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GAZDASÁGI LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást