Ha nagy melegben dolgozik, ezt fontos tudnia

Infostart
2017. június 22. 16:39
A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres pihenőidőt kell biztosítaniuk a melegben dolgozó munkavállalóknak - mondta az InfoRádiónak Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A legfontosabb a hideg védőital, a megfelelő ivóvíz biztosítása és az óránkénti legalább 5-10 perc pihenőidő beiktatása,

fokozottan azokon a munkaterületeken, ahol a legnagyobb a hőterhelés és a tűző napsugárzás - mondta Simon Attila István, és hozzátette, elsősorban a hőségriasztás a szabadban dolgozókat érinti, de zárt munkahelyen is fel tud melegedni a levegő, ott nem az erős napsugárzás, hanem inkább az a gond, hogy nem jár úgy a levegő, de ugyanezeket a szabályokat kell alkalmazni, csak mások a módszerek.

"Furcsa lehet, hogy részletesen nincsen szabályozva, mit kell tenni hőség idején, de

nem lehet minden egyes munkakörre, munkahelyre egzakt szabályokat alkotni.

Azt tartalmazza a munkavédelmi jogszabály, hogy a munkáltatónak kockázatelemzést kell végeznie, hogy ha megemelkedik a hőmérséklet, akkor milyen intézkedéseket kell tennie. Van ahol szellőztetnie kell, van, ahol árnyékolni kell, de van olyan munkahely, ahol ezt nem lehet megoldani" - mondta a helyettes államtitkár.

A legfontosabb szabály, hogy a hideg védőitalról a munkáltatónak kell gondoskodnia, és ezt a munkaidő alatt folyamatosan biztosítania kell, nem elég, ha reggel odaad egy másfél literes ásványvizet. A védőital hőfoka és mennyisége azonban nincs meghatározva.

Simon Attila István elmondta, a hőségriadó idején a munkavédelmi ellenőrzéseket kiterjesztik arra is, hogy a munkáltatók megfelelően gondoskodnak-e a dolgozók védelméről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ha nagy melegben dolgozik, ezt fontos tudnia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást