Tévhit, hogy a baba ne kapjon tejet és tojást

Infostart
2017. június 1. 06:06
Már 6 hónapos korában kaphat a csecsemő allergént a hozzátápláláskor - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Arató András jelezte, hogy így kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, mint ha csak később kóstolja meg a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba.

Ám az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.

A legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás - hangsúlyozta Arató András. 

Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania - ajánlotta. Az anya által fogyasztott táplálék-antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.

Hozzátette, hogy

amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól adhatók a különböző táplálék-antigén tartalmú ételek,

így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is. Mogyoró azonban csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe - hívta fel a figyelmet.

Ami pedig az allergiás reakciókat illeti: ezek közül a kiütések, a légúti panaszok, a gyomor- és bélrendszeri problémák a leggyakoribbak.

A gyermekorvos beszámolt arról, hogy

a kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre:

többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak.

Azt is jelezte: tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok –az édesanyának speciális diétát kellene tartani.

A babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez - hangsúlyozta Arató András.

 Hozzátette:  a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170531 BEL1 1410 Allergének bevezetése mégkorábban - Arató GI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást