Kiderülhet, mit csináltak az álcázott orosz hírszerzők

InfoRádió
2017. május 23. 07:06
Az őszre kiírt másodfokú tárgyalásra akár megismerhetővé is válhat az úgynevezett kémper lényege. A titokgazda felülvizsgálja az ügy titkosítását, és – a személyes adatok kivételével – várhatóan nyilvánosságra kerülhetnek a Gyurcsány-kormány idején az elhárítást megrázó botrány részletei - tudta meg a Magyar Idők.

A titokgazda felülvizsgálja a Gyurcsány-kormány két titkosszolgálati vezetője és szakminisztere kémkedési ügyének titkos minősítését – értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból.

Így őszre, amikor megkezdődik az ügy másodfokú pere, várhatóan a közvélemény is megismerheti a pontos részleteket.

A lap úgy tudja, hogy csak olyan információk minősítésén változtathat a titokgazda, azaz a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), amelyek nem veszélyeztetik a hivatal működését, illetve nem számítanak személyes adatnak.

A Fővárosi Ítélőtáblán szeptember 11-re és 25-re tűztek ki tárgyalási napot, utóbbin ítélet is születhet, immár második alkalommal másodfokon.

A kiemelt közérdeklődésre számot tartó ügyben a bűnösség megállapítását és büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Galambos Lajosra, a volt NBH egykori főigazgatójára letöltendő, Szilvásy György egykori titkosszolgálati miniszterre és Galambos utódjára, Laborc Sándorra felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság.