Mintha nem is egy vidék lenne, annyira mást terveznek a pártok

Infostart
2017. május 22. 20:41
A Miniszterelnökséget vezető miniszter új, a kistelepüléseket érintő programot ígért, míg az ellenzéki pártok részint a kormánypártokat tették felelőssé a vidéki Magyarország leszakadásáért. Az LMP kezdeményezésére Országgyűlési vitát tartottak a vidék felemeléséhez szükséges lépésekről.

A magyar lakosság 40 százaléka kistelepüléseken él – mondta vitaindítójában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd elismerte, hogy jelenleg nagyjából 1000 községet fenyeget a megszűnés és a kilátástalanság veszélye.

"Ma a legnagyobb veszteség ezeket a településeket abban éri, hogy egy nyugdíjas azt látja, az utcában már alig lakik fiatal, nincs gyerek és azon a településen, ahol 10 gyerek születik, nagy kérdés, hogy milyen jövője van a közösségnek. (...) Egy olyan programot fogunk az Országgyűlés elé tárni a következő időszakban, ami a 10 ezer fő alatti települések megszólítását célozza."

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónokaként aláhúzta, hogy az ország felemelkedéséhez csak a vidék felemelkedésén keresztül vezethet az út. "Azt gondolom, hogy a kormány minden eddigi intézkedése azt bizonyította, hogy amit a Fidesz a kampányban ígért, azt betartotta. Nem csak a gazdaságfejlesztés, nem csak az adócsökkentési program, hanem a vidékfejlesztés területén is."

Varga László a szocialista párt részéről feltette a kérdést, hogy közelebb kerültünk-e az elmúlt 7 évben ahhoz, hogy vidéken egy erős patrióta középosztály jöjjön létre.

"Ahhoz, hogy ezekhez a célokhoz közel kerüljünk, kormányváltásra van szükség. Nem tartható az ami van és valójában számtalan okból távolodtunk attól, hogy a vidék Magyarországán egy erősebb, szélesebb patrióta középosztály legyen."

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka a családok megerősítésének és a családtámogatási intézkedések fontosságát hangsúlyozta. "Nem pusztán anyagi, pénzügyi, infrastrukturális felzárkóztatásra van szükség, hanem legalább olyan fontos, hogy lelki-, szellemi-, kulturális- és közösség-fejlesztés terén is megvalósulhasson ez a fejlődés."

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy úgynevezett országfejlesztési térképet készítene a vidék problémáinak és lehetőségeinek feltárásához. "Az ország legkisebb térségeinek adottságait, lehetőségeit is felmérve, előttünk állna egy olyan útjelző, egy olyan térkép, ami a hosszú távú gazdaságfejlesztési, akár vidékfejlesztési stratégiát is irányba tereli."

Sallai R. Benedek, a vitát kezdeményező LMP vezérszónoka több, a vidéki Magyarországot sújtó problémát érintett, így például a rossz infrastruktúrát és a rossz agrárstrukrúrát. "Egy elöregedő, elnéptelenedő, elszegényedő vidékről kell, hogy beszéljünk, amelyben a feudális viszonyok egyre inkább jellemzőek lesznek."

Mindezért a képviselő a Fideszt és a KDNP-t is felelőssé tette, hiszen a rendszerváltás óta eltelt 27 évből 11-ben a jelenlegi kormánypártok irányították az országot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Parlamenti vitanap a vidéki Magyarországról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást