Népszerűek lettek a háztartási munkák - lapszemle

Infostart
2017. május 10. 07:07
A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy ötven fogyatékossággal élő gyermekre két szakember jut a gödi Topházban, ahol egy jelentés szerint borzalmas körülmények között tartják, lekötözik és bántalmazzák a bentlakókat. A Világgazdaságban interjút olvashatnak a filmügyekért felelős kormánybiztossal.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy ötven fogyatékossággal élő gyermekre két szakember jut a gödi Topházban, ahol egy jelentés szerint borzalmas körülmények között tartják, lekötözik és bántalmazzák a bentlakókat. Időközben felfüggesztették az intézmény igazgatóját. Eközben az Topházban élők szülei kedden arról beszéltek, hogy nem igazak az értelmi gödi Topházat, illetve annak dolgozóit ért rágalmak, a valós problémákból azonban szerintük sincs hiány.

A Világgazdaságban interjút olvashatnak a filmügyekért felelős kormánybiztossal. Andy Vajna kiemelte, hogy próbálják megelőzni, hogy a szakemberhiány veszélyeztesse a magyarországi filmgyártást, ezért támogatják olyan technikai dolgozók képzését, akikből nagy a hiány, szeptemberben pedig a Magyar Nemzeti Filmalap iskolájában elkezdik a kreatív alkotók képzését is.

A Magyar Idők arról közöl cikket, ütemezné az áfacsökkentés lépéseit az agrárkamara. A lap úgy tudja, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez kötné a szervezet az adókönnyítéseket az alapvető élelmiszerek körében. A kamara azt szeretné, ha megterveznék, hogy mikor mely termékek forgalmi adója csökkenhet, előre tervezhetővé válna a folyamat, és nem ad hoc jellegű döntéseken múlna, az aktuális áfacsökkentés.

Ezrek szegődnek el kertésznek, bébiszitternek és bejárónőnek – írja a Magyar Idők. A lap kiemeli, hogy két év alatt majdnem harminc százalékkal emelkedett a háztartási alkalmazottak száma, ugyanis egyre több család vesz fel adómentes keretek között alkalmazottat mosásra, főzésre, vasalásra, vagy gyerekfelügyeletére. Tavaly körülbelül 16 ezer ember vállalt hosszabb-rövidebb ideig háztartási munkát. A szabályok szerint a bejárónők és a bébiszitterek fizetését nem kell bevallani az adóhatósághoz, csupán a regisztráció ezerforintos havi díját köteles kifizetni a munkaadó.

A Magyar Nemzet az Európai Uniós mézvizsgálatról közöl cikket. A Kaposvár és Térsége Méhészegyesület tagja azt mondta a lapnak, hogy a felmérés arról szólt, hogyan ne derüljön ki semmi a problémákról, szándékosan tereltek, hogy ne derüljön ki a valóság. Takács Ferenc úgy érzi, a mintavételek nem a valós piaci viszonyok alapján történtek, az eredményekből pedig nem állapítható meg, valójában mely országokból származnak a mézek. Az Európai Bizottság 2015-ös mézpiaci ellenőrzése szerint az importmézek 29 százaléka gyanús, ehhez képest a 893 minta vizsgálatakor az uniós mézek buktak meg nagyobb arányban.

A Portfolio arról készített összeállítást, hogy mi mindenért kell fizetni a gázszámlán. A portál kiemeli, hogy a MET Magyarország hiánypótló infografikát készített arról, milyen komponenseket tartalmaz egy köbméter földgáz ára, a molekulaártól, a szagosítás díján át a különféle adókig minden olyan tételt számbavesz, amelyek összességéből a versenypiaci gázár áll.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy hat év után rendeződött a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a biztosítók által fizetett költségek és kártérítések összege újra kevesebb lett, mint az üzletági díjbevételé. A 2014-es 9,2 és a 2015-ös 19,6 százalék után tavaly 24,3 százalékkal több díjat szedtek be a biztosítótársaságok.

Turistalátványossággá vált a Brexit - írja a Napi.hu. A New York Times napilap londoni irodáján keresztül turistautakat szervezet Angliába. A részvevőknek lehetővé teszik, hogy szakértőkkel vitassák meg a brit uniós kilépés pénzügyi, jogi, szociális következményeit Nagy-Britanniára és Európára nézve.