Nincs menekvés az ÁFA-csalóknak! - lapszemle

InfoRádió
2017. május 9. 07:00
Külföldről szerez be adatokat a NAV, hogy leleplezze az adócsalókat - számolt be a Magyar Idők.

A Magyar Idők arról ír, hogy a Magyarországon működő áfacsalók leleplezéséért a külföldi adóhatóságoktól is rendszeresen kér információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A lap megtudta: az elmúlt két évben több ezer ilyen megkeresését küldött a NAV, leggyakrabban a szlovák, a román, a német és a cseh hivataloknak.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: egy uniós törvény miatt nőhet a társaságiadó-bevétel Magyarországon. A transzfer-dokumentációnak, azaz az egymással kapcsolatban álló cégek szerződéseinek több adatot kell majd tartalmazniuk, ezzel átláthatóbbá téve az árazást. Az Európai Unióban jelenleg mintegy 50-70 milliárd eurós társaságiadó-bevétel hiányzik.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: minimálisan csökkent az öt és tíz évre rögzített kamatú lakáshitelek THM-je, míg a 20 évig azonosan kamatozó hitelé nőtt. A lap szerint őszre tovább csökkenhetnek a kamatok, ráadásul az összehasonlítható kölcsönök megindíthatják a bankok közötti versenyt is.

A Magyar Idők arról ír, hogy feljelentést tett két cég a csődbe jutott Alexandra Kft. ellen, mert egy, az interneten a mai napig is 3,9 millió forintért árult vatikáni Sixtus-kápolnát bemutató luxuskiadványért még tavaly átutaltak egyenként 1 millió 450 ezer forintot – ám a könyveket azóta sem kapták meg. A csődbe ment könyves cég vezetője szerint ha kifizetik a teljes vételárat, megkapják a könyveket.

A Világgazdaság cikke szerint lezárult az egészségügyi csapat kiválasztása a vizes világbajnokságra és az utána következő Masters világbajnokságra. A csapatban 210 orvos - ebből 110 szakorvos -, 220 önkéntes és 250 szakdolgozó kapott helyet, akik szabadságuk terhére vállalták a munkát. Az orvosok óránként 8000 forintos szuperbruttót kapnak, ami egy napra nettó 100 eurós fizetés. A szakdolgozók óránként nettó 2000 forintért, az önkéntesek ingyen dolgoznak majd.

A Napi.hu arról ír, hogy százalékban ugyan jelentősen nőtt a magyar villanyautók és hibridek piaca, de így is csak 900 darab került belőlük az utakra. Az első negyedévben több mint 24 ezer új személyautó került piacra Magyarországon, ennek pedig mindössze 4 százalékát adták az alternatív hajtású autók. Részletek a Napi.hu-n és az InfoRádió reggel 9 órakor kezdődő Üzleti reggeli című műsorában.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: a következő hetekben 1000-1500 munkavállalót ellenőriznek a járási hivatalok kormánytisztviselői az építőipari célvizsgálat részeként. Az ellenőrzésekkel a súlyos munkabaleseteket szeretnék megelőzni, mivel a statisztikák szerint az építőiparban történik a legtöbb haláleset.