Húsvétra is sokat költünk - lapszemle

Infostart
2017. április 7. 07:07
Bár összességében 1,5 százalékkal több gyermek született 2016-ban Magyarországon, mint az előző évben, az országban nem mindenhol javult a gyermekvállalási kedv - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Idők szerint Pekingből nézve Magyarország Kína kelet-közép-európai bázisa.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium májusban észak-európai diplomáciai és vállalati, továbbá magyar önkormányzati partnereivel szervez üzleti fórumot a környezeti fenntarthatóság előmozdítása érdekében. A lap véleményrovatában Szabó László, a külügyi tárca parlamenti államtitkára, valamint a dán, a finn, az izlandi, a norvég és a svéd budapesti nagykövet közösen jegyzik azt a konferenciára szánt gondolatébresztő írást, amelyben hangsúlyozzák, a piac önmagában nem tudja levezényelni a megújuló energia és a környezeti szempontból fenntartható más megoldások terjedését, ahhoz ugyanis erős európai uniós és nemzeti szabályozásra is szükség van.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy bár összességében 1,5 százalékkal több gyermek született 2016-ban Magyarországon, mint az előző évben, az országban nem mindenhol javult a gyermekvállalási kedv. A KSH megyékre vonatkozó összesítése alapján csak Kelet-Magyarországon volt babyboom, azokban a megyékben stagnált vagy csökkent a születések száma, ahol viszonylag jó színvonalon élnek az emberek.

A Magyar Idők szerint Pekingből nézve Magyarország Kína kelet-közép-európai bázisa. A tervezett Budapest-Belgrád vasútvonal pedig kulcsfontosságúvá teheti a régiót. Az illetékes nagykövet szerint ez ügyben jól haladnak a tárgyalások a beruházás feltételeit vizsgáló Európai Bizottsággal.

A Nemzeti Sport címlapon számol be arról, hogy újabb elnökjelöltje van a MOB-nak. Miután a sportági szövetségek megegyeztek, hogy szeretnék megváltoztatni a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályát, csütörtökön Szabó Bence, a szervezet korábbi főtitkára jelezte, indulna az elnöki posztért. Borkai Zsolt jelenlegi elnök nem gördít akadályt elé.

A Magyar Nemzet értesülései szerint tavaly teljesen ingyen adták magánkézbe a Design Terminál értékeit. Az immár nonprofit cégként üzemelő kreatív központ egyik tulajdonos-ügyvezetője, Böszörményi-Nagy Gergely ezt meg is erősítette a lapnak. Ráadásul az Emberi Erőforrások Minisztériumától idén éppen úgy 600 millió forint támogatást kaptak, mint tavaly, miközben a bürokráciacsökkentésnek nevezett intézkedések miatt kikerült az állami háttérintézmények köréből.

A Magyar Idők arról ír, Soros György alapítványainak európai igazgatója a közelmúltban azt állította, a kormány nem lépett 19, hazai közbeszerzések miatt indult OLAF-vizsgálat ügyében. A lap viszont a Legfőbb Ügyészségtől megtudta, 2010 óta egy jelentés és harminc ajánlás érkezett hozzájuk, és minden esetben eljárás indult.

A Magyar Idők szerint erőteljesen nőtt tavaly a kereslet a tégla- és cseréptermékekre. A felfutás folytatódik, hiszen 2017 első negyedévében további 30 százalékkal bővültek az eladások.

A Világgazdaságból megtudhatják, a szállodák forgalmában éppúgy rekordokat hozhat a közelgő húsvét, mint az élelmiszer-láncok és a játékboltok értékesítésében. Eger, a főtt sonka és az építőjáték a legnépszerűbb. Az éves eladás 92 százaléka húsvétra esik főtt sonkából.

A Portfolio arról számolt be, hogy nagyot estek az elmúlt hetekben az európai autógyártók részvényárfolyamai. Az idei csúcshoz képest a Volkswagen 16, a Renault 15 a FiatChrysler 14, a Daimler és a PSA 9-9 százalékkal van lejjebb, ráadásul az esés az elmúlt napokban újra begyorsult. A gazdasági hírportál az esések hátterét térképezte fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LAPSZEMLE 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
LAPSZEMLE 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GAZDASÁGI LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást