Visszatérhet a vasárnapi boltzár? - lapszemle

Infostart
2017. április 5. 07:07
A Magyar Nemzet arról ír, ellátási gondok vannak az óvodás, iskolás cukorbetegeknél. A Világgazdaság cikke szerint a vidéki és a fővárosi regionális cégeknél is kevés az autóbuszvezető.

A Magyar Idők úgy értesült, beleegyeznek a nagyobb kereskedelmi vállalatok a kormány azon elképzelésébe, miszerint a jövőben havonta két szabad hétvége járna a bolti alkalmazottaknak. A lap szerint az elképzelés bevezetése esetén több üzletben ismét a vasárnapi bezárás mellett döntenének a cégek. A Tesco illetékese azt mondta, a munkaerőhiány miatt egyáltalán nem éri meg a nyitva tartás a hét utolsó napján.

A Magyar Nemzet arról ír, ellátási gondok vannak az óvodás, iskolás cukorbetegeknél. Magyarországon folyamatosan nő a diabéteszes gyerekek száma, mégis gondot okoz a szülőknek, hogy gyakran az óvoda és az iskola nem vállal cukorbeteg gyerekeket, mert nincs képzett óvónő és pedagógus, aki biztonsággal el tudná látni őket.

A Világgazdaság cikke szerint a vidéki és a fővárosi regionális cégeknél is kevés az autóbuszvezető. Bőven negyven év felett van az átlagéletkor és a fluktuáció jelentős, több társaságnál is tavaly 10 százalék körül volt.

A Magyar Idők Simicskó István honvédelmi miniszterrel közöl interjút. A tárcavezető egyebek közt arról beszélt, a kormány döntött a Mi-24-es harci helikopterek üzemidejének 2023-24-ig tartó meghosszabbításáról. Jelezte, a határvédelem nagymértékű leterheltséget okoz a honvédségnek. Beszélt arról is, a déli irányú fenyegetettségre válaszul Magyarország majdnem 400 főre növeli a koszovói kontingens létszámát, és fokozza az iraki misszióban való részvételt is.

A Világgazdaság cikke szerint Magyarországon évente 12 ezren veszítik el látásukat szürkehályog miatt, pedig ez elkerülhető lenne. Azonban az emberek egy része nem érzi szükségét az operációnak, másik része pedig fél a műtéttől.

A Magyar Nemzet arról ír, négyszeresére drágult az M25-ös építése. Tavaly decemberben még 6,5 milliárd forintban határozta meg a kormány az M3-as autópályát Egerrel összekötő autóút építési költségét, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozatával azonban 18,8 milliárdra emelte, így a teljes költség bruttó 25,3 milliárd forint lett.

A Világgazdaság és a Magyar Idők is úgy értesült, eladhatja a Mátrai Erőmű Zrt-ben lévő részesedését a két német energiaipari cég. A hazai villamosenergia-termelés ötödét biztosító Zrt 3/4-ét birtokló társaságok ajánlatokat kértek be a lehetséges befektetőktől. Öten jelentkeztek, ebből két cég adná meg a kért összeget.

A Magyar Nemzet arról ír, a Premier League véget vetne az ingyen élésnek, nagyszabású akciók indulnak a streamelők, vagyis a mérkőzések illegális közvetítői ellen. Nem csoda, a csapatok 2016 és 2019 között 5,1 milliárd forintot kapnak a közvetítési jogokért.

A Portfolió arról ír, egyetlen bejelentéssel elintézte kedden az Apple az egyik fontos beszállítója, az Imagination Technologies részvényeit. Az Apple közölte, hogy a cégtől eddig rendelt grafikai processzorokat saját magának gyártja majd, a hírre pedig egy nap alatt több mint 60 százalékot esett az Imagination árfolyama. Van olyan elemző, aki szerint a nagy árfolyamesés után kiváló felvásárlási célpont lehet az Apple-nek a brit cég.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást