Újabb fordulat a CEU ügyében

InfoRádió
2017. március 31. 19:47
14 Nobel-díjas kéri a CEU-törvény visszavonását.

Több, mint 150 jeles európai és amerikai tudós írta alá a budapesti Közép-Európai Egyetemet (CEU) támogató nyílt levelet. A kormány javaslata a Felsőoktatási törvény módosítására veszélyezteti az egyetem akadémiai szabadságát - olvasható a CEU közleményében.

A levelet a világ élenjáró egyetemeinek számos vezető tudósa írta alá, többek között 14 Nobel-díjas, hét John Bates Clark Érmes, valamint az Európai, az Amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke, számos más díjnyertes személyiség, illetve vezető folyóiratok szerkesztői és korábbi szerkesztői. A tudósok a “lehető leghatározottabban” azt kérik, hogy a kormány vonja vissza a törvénymódosító javaslatot.

Kifejezik nagyrabecsülésüket a CEU iránt, és hangsúlyozzák, hogy eredményes együttműködések során rengeteget tanultak a CEU kutatóitól. Rámutatnak arra is, hogy sok diák kapott a Közép-európai Egyetemen poszt-graduális képzést, miután magyar és más közép-európai állami egyetemeken világszínvonalú alapképzésben részesült.

Meggyőződésük, hogy a CEU jelenléte és együttműködése a régióbeli más felsőoktatási és kutatási intézményekkel elengedhetetlen feltétele az ország sikerének.

A kormány kedden benyújtott törvényjavaslata a kormány érvelése szerint a Magyarországon működő külföldi egyetemekkel kapcsolatos szabálytalanságokat rendezné.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja