Hova költözzünk? - lapszemle

Infostart
2017. március 22. 07:07
Jóval több a szervdonor – írja a Magyar Idők. Egyre többen veszik igénybe az első házasok adókedvezményét - közölte a Világgazdaság.

Jóval több a szervdonor – írja a Magyar Idők. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs iroda igazgatója arról tájékoztatta a lapot, hogy húsz százalékkal emelkedett az adományozások száma. Tavaly már több mint 500 ilyen műtétet hajtottak végre, ráadásul jelentősen csökkent a várakozási idő, mióta Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsereszervezethez.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy a legfrissebb ombudsmani jelentés szerint sérültek a fogva tartott betegek jogai. Székely László előre be nem jelentett látogatása után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben megállapította, hogy túlzsúfoltak a kórtermek, tizenöten vannak egy szobában, tömött sorokban állnak az emberek a koszos vécé előtt. A fogvatartottak sokkoló bántalmazásokról is beszámoltak, és kiderült, hogy szabad levegő csak járni tudóknak jár.

Egyre többen veszik igénybe az első házasok adókedvezményét - közölte a Világgazdaság. A napilap szerint havonta átlagosan 17 ezren érvényesítették az első házasok kedvezményét tavaly. Az elmúlt évtől az adóalap-kedvezményként érvényesíthető összeg 31 250 forintról 33 335 forintra emelkedett, illetve a 16 százalékról 15 százalékra csökkenő szja-kulcs mellett is havi ötezer forint maradt a kedvezmény mértéke.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy kedvező döntésre várnak a pályázók az agráriumban. A lap kiemelte, hogy már zajlik a vidékfejlesztési pályázatok elbírálása, a tervek szerint az idén összesen 652 milliárd forintra köthet szerződést a nyertesekkel a Miniszterelnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a döntést a sok esetben félkészen beadott pályázatok is lassítják, ráadásul a 2016 végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal sem készült fel időben a kérelemdömping kezelésére.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy határozottan ellenzi a Földművelésügyi Minisztérium új javaslatát a Magyar Természetvédők Szövetsége. A szóban forgó tervezet szerint a tárca módosítaná a GMO-mentességre utaló jelölésről szóló rendeletet, és engedélyezné 0,9 százaléknyi génmódosítású alapanyag felhasználását a „GMO-mentes termék” jelöléssel ellátott termékekben. A természetvédelmi szervezet programvezetője, Fidrich Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet a takarmányoktól kezdve a mézekig valamennyi GMO-mentesnek jelölt élelmiszerre érvényes lenne.

A Portfolio arról készített összeállítást, hogy hova érdemes költözni, a kertvárosba vagy a belvárosba A portál felidézi, hogy a rendszerváltozás óta sokan költöztek a főváros melletti kis falvakba, most pedig a belváros kezdett felértékelődni, elsősorban a turizmusnak és az ehhez kapcsolódó befektetéseknek köszönhetően. Az összeállításból kiderül, hogy melyik élethelyzetben milyen szempontok lehetnek fontosak az ideális lakhely kiválasztásakor.

A Napi.hu-n a mesterséges intelligencia és a munkavállalók kapcsolatáról lehet olvasni. A legújabb elemzések szerint a számítógépek egyre inkább kiváltja az emberi munkaerőt, az Egyesült Államokban 2026-ra hat százalékkal csökkenhet a gyártósorok mellett dolgozó emberek aránya. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia térnyerése hatására átalakul a gazdaság szerkezete és más szektorokban teremtődnek új munkahelyek.

A Pénzcentrum a jegykiadó automatákkal összefüggő legújabb átverésekről ír. A napokban ugyanis számos pénzügyi csalás került napvilágra. A szélhámosok leleményessége nem ismer határokat, ravasz trükkökkel szinte pillanatok alatt kifosztják a bankkártyánk tulajdonosait. A portál bemutatja, hogy mire érdemes figyelni.