És ki dolgozik majd a szuperkóházakban? - lapszemle

InfoRádió
2017. március 21. 08:19
Nem valószínű, hogy egy szuperkórház működtetése megoldható lenne új orvosok nélkül - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Világgazdaságnak.

A Világgazdaság arról ír, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jelenleg évi 700 milliárd forint hiányzik a magyar egészségügyből. Éger István szerencsétlennek tartja, hogy bár az idei költségvetésben 40 milliárd forint van elkülönítve a szuperkórházakra, de még a kiviteli tervpályázatokról sem hallani. Hozzátette: nem tartja valószínűnek, hogy egy szuperkórház működtetése megoldható lenne új orvosok nélkül, csupán a jelenleg praktizálók átcsoportosításával.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: komoly szakmai vitát váltott ki és az orvosokat is megosztja a kormány terve a diplomás ápolók hatáskörének kiterjesztéséről. Az elképzelés szerint a mesterfokú ápolók az alapellátásban, a sürgősségi, az aneszteziológiai, az intenzív terápiás és az idősellátó tevékenységekhez kapnának nagyobb jogosultságokat.

A Magyar Nemzet írása szerint közvetítők segítségével vásárolt állami földet egy bábolnai telephellyel működő cég, amely miután telephely bővítés céljára közvetlenül nem vehette meg a földterület egy részét, azt három magánszemély vásárolta meg, és juttatta a cég tulajdonába. A lap felteszi a kérdést: milyen áron vásárolták meg a földeket, érte-e kár a magyar államot? A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az ügyben nem történt jogsértés.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: országszerte súlyos szakemberhiány tapasztalható a pedagógiai szakszolgálatoknál, vidéken a betöltendő státuszok több mint harmada üres. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lappal azt közölte: a tavaly októberi adatok szerint a 6300 álláshelyből ötezret sikerült betölteni. Budapesten ugyanakkor bár csupán 961 szakembert lehetne foglalkoztatni, 1600-an dolgoznak az intézményeknél.

A Magyar Idők arról ír, hogy öt év alatt 34 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el a szocialista kormányok alatt döntően baloldali önkormányzatoktól, kormányzat szervektől a közel 500 alvállalkozót bedöntő Szeviép Zrt. A cég végül 11 milliárd forintos adósságot halmozott fel és 2010-ben csődbe ment. A lap szerint a céget is magába foglaló konzorciummal a Botka László által vezetett szegedi önkormányzat is kötött megállapodásokat.

A Blikk úgy tudja: négy év után távozik a Vígszínházból Stohl András. A színész egy új feladat miatt döntött így, azt azonban még nem tudja: szabadúszó lesz, vagy fizetés nélküli szabadságra megy.

A Világgazdaság cikke szerint a nagyobb hatékonyság reményében regionális konzorciumokba szerveződik a 109 hulladékszállító közszolgáltató társaság. A lap úgy tudja: az új felállásban a ma még önálló, kisebb cégek a régiós feladatot elnyerő, nagyobb társaság beszállítói lesznek.

A Magyar Idők arról ír, hogy jórészt magyar, illetve Magyarországon gyártott részegységekből készül majd a MÁV-Start által megrendelt 40 darab emeletes motorvonat. A szerelvények várhatóan a Budapest-Szolnok vonalon közlekednek majd, és az új nyomvonal elkészülte után érinteni fogják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is.

A Portfolio összeállítást közöl az arany befektetői szerepéről. A gazdasági portál elemzőkre hivatkozva azt írja: a nemesfém árfolyama idén várhatóan emelkedni fog. A szakértők 1300-1400 dolláros unciánkénti árra számítanak. Az erősödés oka lehet többek között Fed mozgása, és az európai politikai bizonytalanság is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást