Változhat a vasárnapi munkavégzés rendje - lapszemle

InfoRádió / MTI
2017. március 10. 07:07
A Magyar Nemzet szerint nem mond igazat a kormány, amikor azt állítja, hogy a háztartásokat nem érinti a néhány hete kitalált napelemadó. A Pénzcentrumon megjelent az elmúlt húsz évben legnagyobb mértékben drágult termékek és szolgáltatások toplistája.

A Magyar Idők értesülése szerint már idén törvényben biztosítanák, hogy a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalóknak havonta két szabad hétvégéjük legyen, a vasárnapi munkavégzésért pedig a jelenlegi 50 helyett 100 százalékos bérpótlék kapjanak.

A Magyar Nemzet szerint nem mond igazat a kormány, amikor azt állítja, hogy a háztartásokat nem érinti a néhány hete kitalált napelemadó. Éppen ellenkezőleg: az országban jelenleg működő mintegy 30 ezer háztartási naperőmű teljesítménye átlagban 8,3 kilowattóra, ami több mint kétszerese annak a határnak, ami alatt nem kellene az új közterhet fizetni - olvasható a lapban.

A Világgazdaság szerint Szlovákia a munkaerőhiány és a magas bérek miatt alulmaradhat a Mitsubishi beruházásáért folyamatban lévő régiós versenyben, így Magyarország vagy Románia lehet a befutó. A cég új motorgyárat akar építeni a régióban.

A napi.hu megtudta, hogy már több mint 3,2 millió állatot kellett leölni a madárinfluenza miatt, és ez 3 milliárd forintba került. A költséget a telepek tulajdonosai állják, de az állam megtéríti a kárt. Az elpusztított állatok tetemét hasznosítják, de semmilyen formában nem kerülhetnek a fogyasztók asztalára - írja a portál.

A Portfolio szerint a PSA-csoport menedzsmentje ígéretet tett Németországnak és Nagy-Britanniának arra, hogy hogy nem lesznek gyárbezárások, mert nem akarja, hogy akadályokat gördítsenek az Opel megvásárlása elé. Ugyanakkor a felvásárlást követően olyan tervekre is fény derült, amelyeket aligha lehet majd megvalósítani a felesleges gyártókapacitások leépítése és a működési költségek csökkentése nélkül - teszi hozzá a portál szerzője.

A Pénzcentrumon megjelent az elmúlt húsz évben legnagyobb mértékben drágult termékek és szolgáltatások toplistája. A múzeumlátogatásért például 1262 százalékkal fizethetünk többet ma, mint 1996-ban, de alaposan megdrágult a mozijegy, a férfi hajvágás, a szemétszállítás, a csatornadíj, a vonaljegy, valamint az uborka és a paradicsom is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást