Indul az e-recept-teszt - Lapszemle

Infostart
2017. március 1. 07:07
A Magyar Idők cikke szerint rendet tenne a kormány az ingatlanvégrehajtásoknál. A Napi.hu arról ír, hogy tavaly mintegy 82 ezer vagyonos ember vándorolt ki világszerte.

A Magyar Idők cikke szerint rendet tenne a kormány az ingatlanvégrehajtásoknál. A lap úgy tudja: jó esély van arra, hogy a törvényhozás az adósok érdekeit szem előtt tartva átírja az egyik legfontosabb intézkedést. Ma ugyanis az adósok házait, lakásait csupán értékük 70 százalékáért is értékesíthetik. A tervezett új szabályozás szerint az eljárás első évében nem mehetnek majd az ingatlan értékének 100 százaléka, később 90 százaléka alá. A módosítás a lap szerint 130 ezer érintettnek segítene.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy március elején harminc patikában kezdődik el az a kísérleti program, amely az e-recept alkalmazását igyekszik tesztelni. A gyógyszertárak szeptember elejétől csatlakozhatnak a rendszerhez, az éles indulás novemberben lesz. Ekkor már minden orvosnak és gyógyszerésznek alkalmaznia kell az e-receptet, be kell jelentkeznie annak rendszerébe.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: elindult a hőszivattyús rendszerek pályázati támogatása, így minden magyar felhasználói kör pénzhez juthat a rendszerek telepítéséhez. A Magyar Hőszivattyús Szövetség elnöke a lapnak elmondta: a vállalakozások, az agrártermelők, a lakosság és a közintézmények a most megnyílt különböző pályázati forrásokból akár 45 százalékos forráshoz is juthatnak.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár a tavalyi, alacsony pontszámmal megírt középiskolai felvételikhez képest idén összességében javulás tapasztalható, a hatosztályos gimnáziumok központi matematikavizsgáján. A felvételi hivatalos napján az elmúlt tíz év leggyengébb eredményét produkálták a tanulók, a pótnapon írásbelizők azonban sokkal jobban teljesítettek. Átlagosan így sem érték el a 40 százalékos teljesítményt a diákok. Magyar nyelv- és irodalomból ugyanakkor javultak az eredmények.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: két héten belül elindulhat a kormány által a veronai buszbalesettel összefüggésben kezdeményezett konzultáció, már készülnek az osztálykirándulások szervezésére vonatkozó kérdések, amelyek a buszok közlekedésével, a sofőrök egészségi állapotával lesznek kapcsolatosak. A Nemzeti pedagógus Kar elnöke a lapnak elmondta: tisztázni kell majd, hogy kik lehetnek kísérők ezeken a programokon, hogyan kell megszervezni az eseményeket, illetve, hogy ki kötheti meg a szükséges szerződéseket.

A Portfolio egy 26 európai országban, 49 amerikai államban és 9 kanadai tartományban végzett felmérés adatai alapján elemzi: miért vesz valaki elektromos autót? A legtöbben környezetvédelmi megfontolást hoztak fel érvként, de jelentős tényező az új technológiák iránti nyitottság, és a pénzügyi ösztönzők bevezetése is. A vásárlók körében ugyanakkor az elektromos autókban legjobban szeretett dolgok között szinte elhanyagolható arányban van jelen az olcsó üzemeltetés, a halk autózás, vagy éppen a kiváló gyorsulási jellemzők.

A Napi.hu arról ír, hogy tavaly mintegy 82 ezer vagyonos ember vándorolt ki világszerte. Meglepő módon egy gazdagnak tekintett európai országot hagytak el a legtöbben, és nem az Egyesült Államok volt a legnépszerűbb célpont, hanem Ausztrália. Tavaly csak Kínából 9000, Brazíliából 8000 vagyonos ember költözött el, mégsem ezek az országok vezetik a listát.

A Magyar Idők cikke szerint a hatóságok és a szakmai szereplők határozott fellépése miatt az összes kínai méz eltűnt a magyarországi kínálatból, a méhészeknek ugyanakkor komoly fejtörést okoz, hogy az Európai Unióban változatlanul nyomást alatt tartja a piacot az ázsiai méz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást