Az utolsó pillanatban változhat az érettségi - lapszemle

Infostart
2017. február 15. 07:07
A Magyar Idők arról ír, jólesett Tarlós István főpolgármesternek, hogy a lapnak nyilatkozó kerületi polgármesterek kiálltak újbóli jelölése mellett. A Magyar Nemzet arról ír, késik a 30 milliárdos uniós program, amiben 2016 és 2020 között kellene ellátni alapvető fogyasztási cikkekkel a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat

A Magyar Idők arról ír, jólesett Tarlós István főpolgármesternek, hogy a lapnak nyilatkozó kerületi polgármesterek kiálltak újbóli jelölése mellett. Az újság megtudta, hogy a Fidesz elnökségében is támogatnák a politikus 2019-es indulását, de a hivatalos döntésig nem nyilatkoznak. A KDNP-ben is pozitívan ítélik meg Tarlós munkáját.

A Magyar Nemzet cikke szerint az utolsó pillanatban lehet változás az érettségin, ugyanis az oktatási jogok biztosa is úgy véli, jogsértő a kötelező szakmai vizsgatárgy idei bevezetése a szakgimnáziumokban. Az ötödik érettségi tárgy bevezetése csak idén közel 30 ezer diákot érint. A probléma ráadásul sürgős megoldást igényelne, mert február 15-én hivatalosan is lezárul az érettségire való jelentkezés.

A Világgazdaság cikke szerint áprilisban kezdik el a termelést az Apollo Tyres indiai gyártó gyöngyöshalászi üzemében. Ez némi késést jelent a lap szerint az eredeti tervekhez képest, ugyanis a gyár 2015. áprilisi alapkő-letételén a cég alelnöke azt ígérte, hogy 18 hónappal később, azaz tavaly októberben legördülnek az első gumiabroncsok a gyártósorokról, később ezt az időpontot idén év elejére módosították. A teljes kapacitás elérésekor körülbelül 900-an dolgoznak majd az üzemben.

A Magyar Nemzet arról ír, késik a 30 milliárdos uniós program, amiben 2016 és 2020 között kellene ellátni alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, míg a rendkívül alacsony jövedelemből élő időseknek és hajléktalanoknak az étkeztetését kellene megoldani. A fővárosban és a Dunántúlon is csak többéves késéssel, decemberben indult el a Rászoruló személyeket támogató operatív program hajléktalanokat segítő része, a kilenc megyét magában foglaló Kelet-Magyarországon a késedelmesen kiírt közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult. Így ott a programban máig nem kapnak egy tányér ételt sem az érintettek.

A Magyar Idők arról ír, hamarosan feloldhatják a járvány miatti szigorú intézkedéseket, azonban mégsem örülnek igazán a baromfisok. A szakmai szövetségek szerint ugyanis a kilátásba helyezett 1,5 milliárd forintos segítség nem fedezi a valós kárigényt, ezért újratárgyalhatja a minisztérium a madárinfluenza miatt bajba jutott termelőknek szánt támogatást.

A Portfolio arról ír, hogy egyre népszerűbb a szélenergia. Tavaly is jelentősen nőtt a kapacitás világszerte, Magyarországon viszont nem, hiszen nálunk egy szélerőmű sem épült, ami nem is véletlen, mivel egy tavalyi jogszabály-módosítás miatt gyakorlatilag lehetetlen szélerőműveket építeni az országban.

A napi.hu cikke szerint súlyos gazdasági visszaélésekre, gyanús számlákra és kifizetésekre, haveri kapcsolati rendszerben működő megbízásokra derült fény a BKIK belső átvilágítása során. A lap birtokában levő vezetői összefoglaló a 2014-2015-ös évben könyvelési és számviteli szabálytalanságokra, pazarlásra, indokolatlan és drága külföldi utakra és kiküldetésekre, valamint gyanús beszállítói szerződésekre és összeférhetetlenségekre hívja fel a figyelmet. Mindezek összesen akár több százmillió forintos veszteséget is jelenthettek a szervezetnek.

A Pénzcentrum cikke szerint egyre jobban érződik a két évvel ezelőtt bevezetett adósságfék szabályok visszatartó ereje. Van olyan pénzintézet, ahol már az igényelt hitelek 5 százalékát is vissza kell utasítani emiatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást