Több szabadság járna az egészségtelen munkahelyeken? - lapszemle

Infostart
2017. február 14. 06:40
Új rendszer pótolhatja a 2015-től megszüntetett korkedvezményes nyugdíjazást - számol be a Magyar Idők.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: hamarosan új rendszer pótolhatja a 2015-től megszüntetett korkedvezményes nyugdíjazást. A lap úgy tudja, hogy a szakszervezetek által kezdeményezett, és a munkaadókkal is egyeztetett tervezet szerint a jövőben nem egységes szabályok szerint, hanem munkahelyekre lebontva, egyedi feltételekkel lenne megállapítható az egészségre kockázatos munkavégzési körülmény. Az ilyen munkakörben dolgozók kompenzációt kapnának, amely több szabadság, vagy akár pluszpénz is lehet.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentése szerint a fiatalok számára egyre fontosabb a magyarsághoz fűződő viszonyuk, pozitívabb lett a jövőképük, valamint erősebben kapcsolódnak a családhoz. A megkérdezettek 40 százaléka soványabb szeretne lenni, több mint negyede gazdagabb, és csupán 18,4 százalékuk elégedett jelenlegi önmagával. A legfontosabbnak a jó munkahelyet, a házastársat és a gyermekvállalást tartják.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: nem duplázódott meg a sertésállomány, de az ezt megcélzó stratégia nélkül ma a hizlaldák és a húsüzemek többsége lehúzhatná a rolót. A tenyészkoca-támogatást le sem tudják hívni teljes egészében az állattartók, mert tavaly mintegy 40 ezer kocával kevesebb volt az országban, mint amennyit a keretösszeg támogatása elérne.

A Magyar Idők arról ír, hogy mivel az eddig megismert kétféle, átdolgozott történelematlasz nem nyerte el a szakma tetszését, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet már dolgozik egy harmadik verzión. Ebben a tervek szerint már lenne névmutató, illetve a kerettantervben meghatározott évszámokra épülő kronológia is megjelenne benne. A terjedelme így az előző változatokhoz képest majdnem 20 százalékkal nő majd.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderült: egy adós panaszt tett a Magyar Nemzeti Bank Fogyasztóvédelmi Központjánál, mert az adósságával foglalkozó követeléskezelő cég 800 ezer helyett 2,8 millió forintot hajtana be rajta, kihasználva a fizetésképtelenné vált emberek tájékozatlanságát. Az érintett adós panaszára az MNB Fogyasztóvédelmi Központ nem indított eljárást. Egy szegedi ügyvéd eközben az Alkotmánybíróság határozata alapján arra jutott, hogy a hitelintézetek hibásan értelmezték a devizahiteles-törvény előírásait.

A Portfolio a Center of Automotive Management új tanulmányára hivatkozva arról ír, hogy az autóipar egyre kisebb mértékben tudja csökkenteni a flották szén-dioxid-kibocsátását. A legnagyobb problémát az SUV-kategória népszerűsége és a dízel járművek iránti kereslet csökkenése jelentette, illetve az, hogy az alternatív meghajtású járművek a korábbi várakozásokhoz képest rosszabbul fogytak 2016-ban.

A Napi.hu cikke szerint a Fővárosi Vízművek új leolvasási rendszert vezet be az agglomerációban és a budapesti családi házak locsolós vízóráinál. Éves leolvasás marad a lakás-mellékvízmérőknél a fővárosban és Biatorbágyon, Szigetszentmiklós - Lakihegyen, Tökölön, Budaörsön, Halászteleken és Budakeszin. Féléves leolvasás lesz a családi házak bekötési és locsolási vízmérőinél a fővárosban és több agglomerációs településen, valamint a hétvégi telkeken. Kéthavi leolvasás lesz a gazdálkodó szervezetek és intézmények bekötési és locsolási vízóráinál, valamint a társasházak bekötési és locsolási vízóráinál és havi leolvasást tartanak a kiemelt nagyfogyasztóknál.

A Magyar Idők arról ír, hogy mostanra már százezernél is több előre fizetős, más néven feltöltős villanyóra van már Magyarországon. A gázórák esetében ez a szám idén év elején megközelítette a 13 ezret, ami egy év alatt közel 10 ezer feltöltős gázóra megjelenését jelentette a fogyasztóknál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást