Titkos összeesküvés Gyurcsány gyengítésére? - lapszemle

InfoRádió
2017. február 6. 07:58
A Gyurcsány Ferenc nélküli baloldali összefogást sürgetők a DK alelnökét, Nidermüller Pétert keresték meg azzal, hogy belülről gyengítse pártja elnökét - írja a Magyar Idők.

A Magyar Idők a Gyurcsány Ferenc DK elnök évértékelőjében elhangzott királycsináló személyének járt utána. A párt szóvivője szerint a baloldali összefogás királycsinálója Lengyel László közgazdász, politológus. A lap szerint a Gyurcsány Ferenc nélküli baloldali összefogást sürgetők a DK alelnökét, Nidermüller Pétert keresték meg azzal, hogy belülről gyengítse pártja elnökét, aki erről értesítette a pártvezetést. A lapnak Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor is tagadta, hogy lenne ilyen titkos összeesküvés.

A Magyar Nemzet cikke szerint most érheti meg fix kamatozásúra váltani a hiteleket. A lap által megkérdezett szakértő szerint a soha nem látott alacsony kamatkörnyezet lehetőséget nyújt arra, hogy akiknek devizahitelét a törvényeknek megfelelően forintosították, hosszabb távú biztonságot találjanak maguknak.

A Világgazdaság arról ír, hogy a budapestiek a leggazdagabbak, átlagosan nettó 17,3 millió forint értékű vagyonuk van, az ország egyes régiói között azonban háromszoros a különbség. A lap a KSH adataira hivatkozva azt írta: a háztartások jövedelmi és vagyoni helyzete a munkaerőpiaci helyzettel van a legszorosabb kapcsolatban, az aktív háztartások átlagos vagyona 20,7 millió forint, míg ott, ahol a fő kereső munkanélküli, mindössze 7 millió forint.

A Magyar Idők arról ír, hogy az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához 1648 panasz érkezett be 2015-ben. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megkeresés a közneveléshez kapcsolódott. A biztoshoz több mint 700 esetben tanulók, több mint 500 esetben szülők 200 esetben pedig tanárok, intézményvezetők fordultak, A beadványok között volt olyan is, amely sajátos nevelési igényű gyermeket ért sérelemre hívta fel a figyelmet.

A Magyar Nemzet cikke szerint drasztikusan megemelkedett a közmunkából kizártak száma. Tavaly 11 hónap alatt 13 ezer embert zártak ki a közfoglalkoztatásból, ami az egy évvel korábbi négyszerese. Egy 2015-ös jogszabályi szigorítás miatt 90 napra ki kell zárni a rendszerből azokat, akik nem fogadják el a felajánlott közmunkát, illetve azokat, akiknek korábbi jogviszonya munkavállalói felmondással, vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondásával szűnik meg, mert súlyosan megsértette a munkaszerződésben foglaltakat. A lap szerint a számok azt mutatják, hogy bizonyos, munkaerőhiánnyal szembenéző ágazatokban az emberek egy része már nem ragaszkodik minden áron a munkahelyéhez.

A Portfolio összeállítást készített arról, hogy a régió fővárosaiban mekkora lakást kaphatunk 20 millió forintért. A legkisebb, 30 négyzetméter alatti lakást Bécsben vehetnénk ennyi pénzért, míg a legnagyobbat, 110 négyzetméter körülit Belgrádban vásárolhatnánk 20 millió forintnak megfelelő összegből. Budapest a harmadik legolcsóbb, csupán Bukarestben és Belgrádban vásárolható nagyobb lakás, ugyanazon az áron.

A Bruxinfó arról ír, hogy az Európai Bizottság a következő napokban úgynevezett adminisztratív levelet küld a magyar hatóságoknak az atomtörvény decemberi módosításával kapcsolatban. A levél kiküldése azonban még nem jelenti a kötelezettségszegési eljárás megindítását. Általános várakozások szerint az Európai Bizottság nem fogja tiltott állami támogatásnak minősíteni a paksi beruházást, és bizonyos garanciák ellenében zöld jelzést ad majd a projekt konstrukciójának.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: az InterNations, a világ egyik legnagyobb külföldi munkavállalókat összetartó hálózta listát készített a külföldi munkavállalók számára legjobban életminőséget biztosító országokról. A listát Tajvan vezeti, Ausztria és Japán előtt, Németország csak a kilencedik, míg Magyarországot köszönhetően az alacsony megélhetési költségeknek és a bőséges karrier lehetőségnek a megkérdezettek a 20-dik helyre rangsorolták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást