Plakátháború a Parlamentben

Infostart
2016. december 13. 12:18
A kormánypártok a települések képének védelmével indokolták a közterületi hirdetések szabályozásának módosítását, az ellenzék szerint viszont csupán a hirdetési piac fölötti kormánypárti kontroll növeléséről van szó. Megvitatta az Országgyűlés az óriásplakátok kihelyezését szabályozó, hétfőn benyújtott fideszes kormányzati javaslatot.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a települések történeti- és természeti értékmegőrzésének támogatását nevezte expozéjában a módosítás céljának és aláhúzta, hogy szükségessé vált a reklámhordozók, plakátok és egyéb hirdetések egységes szabályozása, ésszerű keretek közé szorítása.  A részletszabályokról azonban egy későbbi kormányrendelet, illetve a helyi önkormányzatok saját szabályozása gondoskodhat. 

A fideszes László Tamás támogatta a módosítást, mert úgy látta, hogy a reklámok egyre több helyen terhelik vizuális környezetszennyezésként a települések képét.

A szocialista Varga László viszont úgy vélte, hogy bár a településkép-védelem szükségességével akár egyet is lehetne érteni, a kivételes eljárással a Ház elé került módosítás valódi oka viszont egy 2017 őszére befejeződő reklámpiaci átalakítás, fideszes területszerzés, a kormánypártokkal szembe került egyik nagyvállalkozó, Simicska Lajos kiszorítása. 

A jobbikos Hegedűs Lórántné, miután a kvótanépszavazási kampány kormányzati plakátüzeneteit szellemi környezetszennyezésnek minősítette, több ponton kritizálta a módosítást, majd úgy összegezte, hogy a kormányzat egyértelműen reklámpiaci fegyverként használná az újabb jogosítványokat, amelyhez a Jobbik nem tud hozzájárulni. 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szintén nem támogatta a módosítást, amely álláspontja szerint kifejezetten káros és veszélyes, mivel állami és önkormányzati kontroll alá vonja a közterületi hirdetési piacot. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Plakátháború a Parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást