A luc drágább, a nordman fenyő olcsóbb lehet - lapszemle

Infostart
2016. november 25. 07:07
Orbán Viktor miniszterelnökkel közöl exkluzív interjút a Világgazdaság. Magyar Idők arról közöl cikket, hogy feltételekkel, de vállalná a főpolgármester-jelöltséget Horváth Csaba, szocialista fővárosi képviselő.

Orbán Viktor miniszterelnökkel közöl exkluzív interjút a Világgazdaság. A lap azt írja: meghívta a kormányfőt Amerikába telefonos egyeztetésük után az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke. Orbán Viktor arról is beszél, hogy a bérmegállapodás csak az első lépés abban, hogy Magyarország megtalálja a helyét a kihívások közepette. A kormányfő szintén a bérmegállapodásra utalva jó hírnek nevezte, hogy – mint fogalmazott - nem veszett ki a józan ész a gazdaság szereplőiből.

Magyar Idők arról közöl cikket, hogy feltételekkel, de vállalná a főpolgármester-jelöltséget Horváth Csaba, szocialista fővárosi képviselő. A politikus szerint 2014 kudarca figyelmeztet arra: túl sok idő ment el a szerkezeti és szervezeti kérdésekre ahelyett, hogy azt tudatosították volna a választókban, hogy mit ajánl a baloldal Magyarországnak, Budapestnek. Hozzátette: ő a faltól falig koalíció híve, de csak ha van útiterv, tartalom,

A Magyar Nemzet, hogy több mint kétezer iskola szűnt meg Magyarországon az elmúlt 10 éven és ugyanezen idő alatt nyolcszáz új oktatási intézményt nyitottak. Az Oktatási Hivataltól kikért adatokra hivatkozva a lap azt közli, hogy a legtöbb intézményt, 783-at 2007-ben szüntettek meg, viszont a legtöbbet is ugyanebben az évben alapították. Az is kiderül, hogy tavaly, 2015-ben 300 iskola zárta be kapuit.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a légszennyezettség miatt súlyos a helyzet Európában, és évente több százezren halnak meg a kontinensen a légszennyezettség okozta megbetegedésekben. 2013-ban például 467 ezer, a levegő rossz minőségével kapcsolódó korai halálesetről számolt be az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

A Magyar Idők azt írja, hogy megkezdték a karácsonyi fenyőfák kivágását a termelők, vagyis megkezdődött a felkészülés az ünnepi szezonra. A termelők szerint megduplázódhat a lucfenyő ára, de a Nordmann olcsóbb lehet, mint tavaly. Az országban piacra kerülő karácsonyfák döntő része a Zala megyei Surd környékéről származik.

A Portfolio az e-kereskedelem Magyarországi bővüléséről közölt cikket. Eszerint számottevő volt növekedés 2015-ben. Ennek ellenére a kiskereskedelmi forgalom egészének még mindig csak 4,1 százalékát teszi ki az online forgalom.

A Napi.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a szakértők régóta figyelmeztetnek, csődhullám indulhat el a kínai bankrendszerben, ez pedig súlyos hatással járhat a világ más országaira. A cikk szerint ma már nem csak a behajthatatlan kölcsönök okozhatnak katasztrófát, hanem hitelből finanszírozott hitelek is veszélynek teszik ki a pénzügyi rendszert.

A Pénzcentrum arról számol be, hogy hatalmas az érdeklődés és rengeteg kisvállalkozás áll sorba a májusban útjára indított nullás hitelért. Jellemzően a feldolgozóipar, a kereskedelem, az építőipar és a szálláshely-vendéglátás területéről érkeznek a forrás iránti kérelmek, és többnyire a gépbeszerzések dominálnak. A program májusban 44 milliárd forintos kerettel indult, ezt azonban nemrég éppen az érdeklődés miatt 70 milliárdra emelték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást