Felszámolnák a pénzmosodákat - lapszemle

InfoRádió / MTI
2016. november 24. 08:05
A Magyar Idők arról ír, hogy idén fél év alatt majdnem 4500, pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai bankok és más pénzügyi, jogi szolgáltatók az adóhivatal keretei közt működő pénzmosás elleni irodánál.

A Magyar Nemzet szerint tarolnak az illegális gyógyszerek, egyre több magyar keresi a gyorsan és könnyen hozzáférhető orvosságokat. A lap szerint évente legalább 320 millió doboz gyógyszert fogyasztanak a magyarok, ebből mintegy 170 millió a vényköteles. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: a nem patikában vásárlók 26 százaléka az utcai piacokon, illetve vásárokon szerzi be a terméket, 17 százalék pedig interneten vásárol.

A Magyar Idők arról ír, hogy idén fél év alatt majdnem 4500, pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai bankok és más pénzügyi, jogi szolgáltatók az adóhivatal keretei közt működő pénzmosás elleni irodánál. A jelzések száma meghaladja a tavalyit, az emelkedés 15 százalékos. A bejelentéseket az irodánál megvizsgálták és több esetben is más hatóságoknak adták tovább.

A Világgazdaság információi szerint a jövő év elejétől látványosan csökkenek a hazai nagynyomású gázhálózaton alkalmazható tarifák a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal döntése alapján. A piaci szereplők számára ezzel olcsóbbá és versenyképessé válik a Magyarországon belüli, illetve a határokon átívelő gázszállítás.

A Magyar Idők információi szerint ma döntenek a fővárosi szocialista országgyűlési képviselőjelöltekről. A lap úgy tudja a választókerületek javaslatai alapján ezen már csak szocialista jelöltek szerepelnek, a Demokratikus Koalíció képviselői nincsenek a listán. A lap szerint azonban mindez még változhat, ugyanis a háttérben folyamatosak a tárgyalások a DK-val.

A Magyar Nemzet összeállítást és helyszíni riportot közöl madárinfleunzáról. A fertőzés már több településen is megjelent. A vírus ugyan emberre nem veszélyes, a gazdák azonban kénytelenek állományukat megszüntetni, ugyanakkor bíznak az állami kárpótlásban. A madárinfluenzával fertőzött szárnyasok levágása rendőri segítséggel folyik. A fertőzés már két hónapja felütötte a fejét Európában, és várhatóan 2017 tavaszáig tart még.

A Világgazdaság szerint januártól változik a KRESZ-vizsga gyakorlati része. Jelenleg a tanulók 60 százaléka megy át elsőre a KRESZ-vizsgán. Tavaly 125 ezer fő tett sikeres vizsgát, idén novemberig mintegy 115 ezren.

A portfolio azt írja, hogy továbbra is gyenge és bizonytalan a globális gazdaság. Marc Faber befektetési szakember szerint éppen ezért nem meglepő, hogy megszavazták a Brexitet vagy Trumpot elnöknek. A befektetési guru egy szakmai konferencián arról is beszélt, hogy egyre nő a politika szerepe a világgazdaságban, az egyes politikai ideológiák térnyerése sokszor még a hitelminősítőknek is gondot okoz, amikor egy ország le- vagy felminősítéséről kell dönteni.

A Napi.hu szerint kormányzati szerepvállalást, határozott politikai szándékot, új szabályozást sürgettek a magyarországi bérlakáshelyzet javítása miatt egy szakmai konferencia előadói. Az igényekhez képest nagyon kicsi a lakásállományon belül a megfizethető bérlakások aránya, ami már gátolja a munkaerő-mobilitást. Jelenlegi palettán csak a legszegényebbeknek kínált szociális lakások, valamint a drága piaci bérlakások találhatók meg.

A pénzcentrum a jövő évi cafeteria-rendszerről ír. A lap a legjelentősebb változásokat gyűjtötte össze. E szerint jövőre csak a Szép-kártya és a 100 ezer forintos készpénz kifizetés marad kedvezményes adózású, ezeknek viszont együttes értéke nem haladhatja meg az évi 450 ezer forintot a versenyszférában, a közszférában pedig a 200 ezer forintot. Sok, nagyon népszerű béren kívüli juttatás viszont csak magasabb közteherrel lesz adható. Ilyen például az Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkezés vagy a helyi bérlet.