Még mindig sok az öngyilkosság - lapszemle

Infostart
2016. november 21. 07:07
A Magyar Idők arról ír, hogy másfél évtized után végre pont kerülhet a budai panorámába belerondító egykori SZOT-szálló ügyére. A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy várhatóan 2017 végére készíti el a Nemzetgazdasági Minisztérium az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozását.

A Magyar Idők arról ír, hogy másfél évtized után végre pont kerülhet a budai panorámába belerondító egykori SZOT-szálló ügyére, bár a komoly homlokzati átalakulás előtt álló épülettel kapcsolatban korábban a bontás is felmerült. Az egykori szálloda jelenleg a CIB bank tulajdonában áll, de a közeljövőben Wáberer György üzletember egyik érdekeltségéhez kerülhet.

Évente csaknem ötezer olyan hívás fut be az ingyenes lelki elsősegély-szolgálathoz, amikor a hívó öngyilkossági szándék miatt telefonál - közli a Magyar Nemzet. A lapnak Székely András, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke elmondta: bár csökkenőben van, de még mindig nagyon magas az öngyilkosságok száma Magyarországon, tavaly csaknem kétezer ember vetett véget az életének, százezer emberre 19 öngyilkosság jut.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy várhatóan 2017 végére készíti el a Nemzetgazdasági Minisztérium az elektromos autók által vételezhető áram árszabályozását. A lap a minisztériumtól megtudta: amíg nincsenek meg az új tarifák, addig a kereskedők nem kérhetnek pénzt a töltésért, vagyis ingyen tankolható az áram az országban egyre több helyen üzembe helyezett töltőberendezéseken.

A Magyar Nemzet szerint több tízezer család szociális üdültetése kerülhet veszélybe, ha megvalósul a kormány terve, és kettéválasztják a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt. A lap birtokába jutott elképzelés alapján a jelenleg 12 fős kuratóriumot – amelybe hat tagot a kormány, hat tagot pedig a szakszervezetek delegálnak – év végéig kettéválasztanák, és két jogutód alapítványt hoznának létre. A felnőttekre vonatkozó szociális üdültetési feladatokat a szakszervezeteknek kellene továbbvinniük, ám ezek hosszú távon nem tudnák megoldani a nyaraltatást.

A januári áfacsökkentés segíthet a madárinfluenza-járvány miatt bennragadt készletek értékesítésében a baromfipiacon - közli a Magyar Idők. A hazai fogyasztók körében ugyanis nem tört ki pánik, a boltokban az eddig megszokott mennyiségű csirke- és pulykahús fogyott az elmúlt hetekben is. Az év elejétől pedig mintegy 20 százalékos forgalombővülést várnak a feldolgozók.

Még mindig vannak települések Magyarországon, ahol a járműforgalom több mint kétszeresen meghaladja a megengedett maximális mértéket – írja a Portfolio a Lechner Tudásközpont elemzésére hivatkozva. Azonban nem csak ezen településeken szűkös az utak áteresztőképessége, a nyári szezonban M7-es autópálya, vagy az M1 bizonyos szakaszai is túlzsúfoltak. Emellett a portál kiemeli, hogy a közutak minősége több helyen is leromlott az országban.

A napi.hu szerint komoly átrendeződés jöhet a cafeteriában jövőre: várhatóan kevesebb munkaadó kínálja az eddig igen népszerű nyugdíjpénztári befizetést, ugyanakkor sok helyen felválthatja ezt a béren kívüli készpénzjuttatás. Pluszpénzhez juthat azonban az a munkavállaló, aki ilyen esetben nem függeszti fel az előtakarékosságot, hanem egyéni befizetésre vált.

Több más, korábban indított kedvezményes hitelprogramot is túlszárnyalnak a májusban indult „Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése” elnevezésű nulla százalékos uniós hitelprogram lehetőségei – közli a pénzcentrum.hu. A portál szerint a hitelprogram olyannyira népszerű lett, hogy néhány hete a 44 milliárdos keretet 70 milliárd forintra emelték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást