Kirobbanó formában a magyar tőzsde - lapszemle

InfoRádió
2016. november 8. 08:14
Új, történelmi csúcson zárt tegnap Budapesti Értéktőzsde, a napi.hu szerint az emelkedést az FBI Clinton-híre, a Moody's felminősítése és a magyar nagy papírok jó teljesítménye segítette.

Hosszú ideig, 2018-19-ig fennmaradhat a jegybank laza monetáris politikája - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Matolcsy György – az alacsony kamaton túl – a korábbihoz képest kisebb jegybanki beavatkozást, valamint strukturális reformokat ígért. Hozzátette: a jegybanki alapítványok leépítik állampapír-állományukat, az Európai Központi Bank elnökének kérésére. Arra a felvetésre, hogy Patai Mihály lakásában lakik-e, s ez összeférhetetlenségi problémákat vethet fel, azt válaszolta: nem válaszol egy olyan újsághírre amelyben sok a blöff és a hamis állítás.

Még mindig nagy a zavar az új online kasszák körül – írja a Magyar Nemzet. A tervezetet már bejelentették, de a rendelet még nem jelent meg. Pedig feszes lesz a menetrend: a jogszabály a megjelenése után nyolc nappal később hatályba lép, utána az adóhatóságnál, az ügyfélkapun keresztül kell majd regisztrációs kódot igényelni – január elsejétől pedig már élesben működik a kibővített rendszer.

A Magyar Idők szerint nagy felzúdulást okozott az MSZP-ben Molnár Gyula Hír Tv-nek adott nyilatkozata, miszerint egy újabb választási vereség után megszűnhet a párt. A lap információi szerint a tegnapi frakcióülésen többen is számon kérték a pártelnököt. A megkérdezett politikusok többsége azt mondta, nagyon szerencsétlen módon fogalmazott a politikus, de nyilatkozni senki sem szeretett volna az ügyben.

A Magyar Idők arról ír, hogy Magyarországon évente több száz új molekulát tesztelnek betegeken, illetve egészséges önkénteseken a gyógyszercégek, a vizsgálatokban több ezren vesznek részt. Most először készült felmérés a résztvevők körében, amelyből kiderült, hogy akik már voltak tesztalanyok, azok döntő többsége biztonságosnak találta a gyógyszervizsgálatokat, és újra részt venne ilyenben.

Több mint 130 ezren csatlakoztak eddig a „Fight for your write” elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet a kézírás eltűnése ellen indított egy írószereket gyártó cég. Amerikai felmérések szerint az általános iskolás és gimnazista korú tanulók 75 százaléka nem éri el a korcsoportjától elvárt szintű íráskészséget. A lap által megkérdezett oktatáskutató szerint természetes a világ technikai változásait lekövető folyamat, amelyben teljesen el fog tűnni a kézírás. A kutató hangsúlyozta: ez nem jó vagy rossz jelenség, egyszerűen elkerülhetetlen.

Leállította az orosz Basnyefty olajcég a Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást - írja a Reutersre hivatkozva a Portfólió. Az értesülés szerint nem politikai döntés történt: a cég ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen keresztül forgalmazza, hanem közvetlenül adja majd azt el a felhasználóknak.

A Magyar Idők szerint heteken belül eldől, mely cégek építhetik az M44-es gyorsforgalmi út Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyén átívelő, 62 kilométeres, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszát. A négysávos út Békéscsabától tart Kecskemét irányába, és a megyeszékhely határán kívül csatlakozik az M5-ös sztrádához.

Kirobbanó formában van a magyar tőzsde. Új, történelmi csúcson zárt tegnap Budapesti Értéktőzsde, a napi.hu szerint az emelkedést az FBI Clinton-híre, a Moody's felminősítése és a magyar nagy papírok jó teljesítménye segítette. Részletek a 9 óra után kezdődő üzleti reggeli című műsorunkban.