Naponta öt nő hal meg mellrákban - lapszemle

Infostart
2016. november 7. 07:07
A Magyar Idők arról ír, hogy minden járásban egy önkéntes tartalékos század kialakítását célozta meg a honvédelmi tárca. A Magyar Nemzet összeállításából megtudhatják, hogy háttérbe szorul a Szent János kórház.

A Magyar Idők arról ír, hogy minden járásban egy önkéntes tartalékos század kialakítását célozta meg a honvédelmi tárca új, területvédelmi koncepciója. A javaslatról hamarosan dönthet a kormány, amely nemrég határozott arról, hogy kétezer fővel bővíti a Magyar Honvédség állományát. Erre azért is szükség van, mert a lap információi szerint jelenleg négy-ötezer fős a létszámhiány a hadseregnél.

A Magyar Nemzet összeállításából megtudhatják, hogy háttérbe szorul a Szent János kórház. Egyes budapesti intézmények százmilliókból fejleszthettek, de akadt, amelyiknek semmi sem jutott. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatásából kiderült, hogy idén nyolc fővárosi kórház részesült támogatásban. Idén és tavaly is az Egyesített Szent István és Szent László Kórház járt a legjobban.

A Napi.hu szerint egymás után nyit új áruházakat Romániában az Ikea a következő öt évben, amivel a szomszédos országban végül több ilyen bútoráruház várhatja a vevőket, mint Magyarországon. Az erdélyi áruházak úti céllá válhatnak. A cégnek jelenleg egy hipermarkete van a Magyarországgal szomszédos országban, ami hamarosan ötre nőhet.

A Magyar Nemzetnek adott interjút a főpolgármester, aki szerint ellenzék híján kormányon belüli erők használják fel a 3-as metró ügyét a gáncsoskodásra. Úgy vélte, hogy politikai és hatalmi játszmák áldozatául eshet a metrófelújítás, de mivel benne ma is százezrek bíznak, esze ágában sincs távozni. Tarlós István úgy fogalmazott: egyesek túlságosan megszokták, hogy nekik elég akarniuk valamit, aztán „jó napot”.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy naponta öt nő hal meg Magyarországon mellrákban. Egy olyan betegségben, amely a korszerű kezeléseknek köszönhetően, időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható. Ehhez azonban rendszeresen részt kell venni mammográfiás szűréseken – hívják fel a figyelmet a szakemberek, hozzátéve, hogy az elváltozások 45 százaléka 65 éves kor felett jelentkezik. Sőt, háromból egy esetben a mellrákos beteg 70 év feletti.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: súlyos veszteségek érik a Molt. A nagyleállás után két hete nem tudják egészében újraindítani a tiszaújvárosi TVK-t. A lap információ szerint a rendszerszintű probléma mintegy százmilló forint veszteséget jelent naponta, vagyis most már milliárdos nagyságrendű a kiesés.

Lejtőn a magyar-orosz árucsere-forgalom, közben nagyszabású partnerségek formálódnak - mondta Oroszország magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője a Világgazdaságnak. Az interjúban Nyikolaj Livencev rámutatott arra, hogy 2008-ban 13 milliárd dollár, rekordnagyságú volt az orosz-magyar kereskedelmi forgalom, nagyobb, mint a szovjet időkben. A tavalyi árucsere forgalom a magyar statisztika szerint 5,4 milliárd dollárt tett ki, ám az idei első tíz hónapban 12,2 százalékot esett vissza orosz adatok alapján.

A Portfolio viszont a JPMorgen felmérését idézi, amely 32 állam adatait vizsgálva megállapította: a válság kezdetéhez képest Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a háztartások adósságállománya a GDP arányában. Ez azt jelenti, hogy világszinten is kiugró mértékű adósságtehertől szabadultak meg a magyarok nyolc év alatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást