Megugrottak a járulékbevételek - lapszemle

Infostart
2016. november 4. 07:07
A Magyar Idők szerint ömlik az adó a magyar államkincstárba. A Világgazdaságban az olvasható, hogy Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a legjobb esetben is százmilliárdos kamata lesz annak a 467,5 milliárd forintos hitelnek, amit a tervek szerint a Kínai Eximbank folyósít a kínai beruházásban megvalósítandó Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására.

A Magyar Idők szerint ömlik az adó a magyar államkincstárba. Az adófizetők idén szeptember végéig több mint 8100 milliárd forinttal járultak hozzá a közös kiadásokhoz. Ez majdnem ötszázmilliárddal haladja meg a tavalyi hasonló időszakét. A korábbinál nagyobb összeget róttak le a legálisan dolgozó polgárok és a cégek, de több folyt be a cigaretta, a szeszes ital és a benzin értékesítése után is. Leginkább a járulékbevételek ugrottak meg - írja a lap.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat. A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás, és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak - idéz a lap egy elemzést.

A Portfolio azt írja, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 222,7 millió eurós beruházási csomagot, ami 23 tagállam 144 projektjére ad pénzt. Ezek közül kettő Magyarországon valósul meg. Kommunikációs kampány indul például azért, hogy minél kevesebb ételt dobjunk ki a kukába.

A napi.hu arról a törvényjavaslatról tudósít, amit Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter terjesztett be az Országgyűlésnek. Az indítvány szerint a közintézmények által üzemeltetett épületekre ötévente kell energiamegtakarítási intézkedési tervet készíteni, a nagyvállalatok energia auditja azonban továbbra is négyévente kötelező, viszont ezután kötelezően regisztrálniuk kell magukat, ami százezer forintjukba kerül.

A Pénzcentrum szerint sokszor nem is tudjuk, hogy a nálunk lévő érmék vagy bankjegyek mások számára milyen értékesek lehetnek. A gyűjtők a magyar pénzekért is sokat fizethetnek, de a Londonban élő magyaroknak most különösen érdemes megnézniük a kanapé alatt heverő érméket. Akad ugyanis olyan darab, amiért forintba átszámolva egymilliónál is többet fizetnek a gyűjtők. Amerikában pedig olyan szerencseérmék is kallódnak az utcákon, amelyek több százezer forintot érnek.