Az alaptörvény módosításáért a kormányfő kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval - a nap hírei

InfoRádió
2016. október 5. 22:22
Megkezdődtek a bértárgyalások a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. Havazott a Kékestetőn.

Az alaptörvény sikeres módosításáért a kormányfő kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan hangsúlyozta: a kvótanépszavazáson leadott nem-szavazatok 98 százalékos többsége, 3 millió 300 ezer ember akarata kötelezi a kormányt is, amely ezért kezdeményezte az alaptörvény módosítását. Előzőleg a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy az alkotmánymódosításhoz egyedül pártja tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett. Vona Gábor ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktort.

Hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé az alaptörvény-módosítás pontosított változatát a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László kifejtette: eurokonform változtatás készül, a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságot. A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vette a kabinet.

Magyarország hosszú lejáratú, kedvezményes hitelkeretet biztosít Afganisztánnak 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Afganisztán megsegítésére rendezett nemzetközi adományozó értekezleten elmondta: a részvevők a nemzetközi hozzájárulás fokozásáról döntöttek az ázsiai ország békéjének és stabilitásának megteremtéséért.

A nemzetgazdasági tárca adatai szerint átlagosan 123 ezer forinttal nőtt a munkavállalók jövedelme tavaly. Az egy évvel korábbihoz képest mintegy 50 ezerrel több, 4 millió 625 ezer magánszemély, köztük egyéni vállalkozó nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást. Az összevont jövedelem több mint 634 milliárd forinttal haladta meg a 2014-es adatot, a munkavállalók bére pedig egy év alatt mintegy 589 milliárd forinttal nőtt.

Megkezdődtek a bértárgyalások a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A szakszervezetek célja továbbra is az, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum összegét, a munkaadók pedig elsősorban a munkáltatókat érintő járulékcsökkentés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Folyamatosan vizsgálja a kormány, hogy melyik helyszín lenne a legideálisabb a dél-budai szuperkórház felépítéséhez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: még ebben az évben végső döntés születik az intézményről.

A napokban kapják meg első megemelt bérüket a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence megismételte hogy a jövő évi költségvetésben 171 milliárd forinttal több jut az egészségügyre. A juttatások a következő években is emelkednek.

A kéménytüzek megelőzésére szólítja fel a lakosságot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Csak az elmúlt héten 21-szer riasztották ilyen esethez a tűzoltókat. A közlemény szerint ez elkerülhető azzal, ha a tisztítást mindenki a kéményseprőre bízza.

Szakemberek meghallgatásával folytatta munkáját az Alstom Metrókocsi Beszerzéseket Vizsgáló Ideiglenes Bizottság. A Fővárostól, illetve a BKV-tól kapott több ezer oldalas iratanyagot tekintett át a testület. Az iratok alapján kérdés az előleg kifizetésének módja, kiderült, hogy az Alstom 5,5 millió euróval drágább pályázatot nyújtott be, és lett nyertes 2006-ban. A testület novemberben Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármesterét, illetve Aba Botondot, a BKV volt vezérigazgatóját hallgatná meg az Alstom metrókocsik beszerzéséről.

A portugál António Guterres lett az ENSZ-főtitkári tisztség első számú esélyese, miután támogatásáról biztosította a Biztonsági Tanács. A BT-voksolásról kiszivárgott hírek szerint a volt portugál kormányfő 13 támogató és két tartózkodó szavazatot kapott. A 67 éves António Guterres 2005 és 15 között a világ legnagyobb humanitárius szervezetét, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította.

Havazott a Kékestetőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint délután átmenetileg havas esőt és hózáport észleltek. A hőmérséklet fagypont közelében alakult.

Romániában első fokú hó- és hóviharriadót rendeltek el a hatóságok, miután a megszokottnál korábban elkezdett havazni a hegyekben. A román meteorológiai szolgálat hét megyére adott ki figyelmeztetést, mert az ezer méternél magasabban fekvő helyeken a szél sebessége az óránként 70 kilométert is elérheti. A Déli-Kárpátokon áthaladó Transalpina nevű úton a hófúvás miatt forgalomkorlátozást kellett bevezetni. Ezen a vidéken a hőmérséklet mínusz 4 fokra hűlt le.