Elkerülhetők a hatalmas sorállások a vasárnapi népszavazáson?

InfoRádió
2016. szeptember 30. 21:17
A szavazatszámláló bizottságok számának növelésével próbálja megelőzni a Nemzeti Választási Iroda, hogy a 2014-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan - az átjelentkezések miatt - bizonyos szavazókörök előtt hatalmas sorokban torlódjanak föl a választók. Az iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában számolt be minderről.

Egy érvényes és eredményes népszavazás a jelenlegi szabályok szerint három évig hatályos – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ez alatt az idő alatt nem lehet az ahhoz kapcsolódó szabályozást megváltoztatni vagy azzal ellentétes értelmű referendumot kiírni.

Hozzátette: a külföldről levélben érkezett várhatóan 80-85 ezer szavazatot esetleg csak csütörtök estére dolgozzák fel és akkor közölhetnek előzetes eredményt.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy a választási iroda a szavazatszámláló bizottságok számának növelésével próbálja megelőzni azt, hogy - a 2014-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan - az átjelentkezések miatt bizonyos szavazókörök előtt hatalmas sorokban torlódjanak föl a választók.

Kiemelte: több budapesti kerületben meghaladja a 3 ezret az átjelentkezők száma, ami a szavazókörök létszámához viszonyítva nagy arány.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást