Tollal írt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikus kitöltés - lapszemle

Infostart
2016. augusztus 31. 07:07
A fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázatot a kormány - írja a Magyar Idők. Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzetből.

A fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi reintegrációjának elősegítésére hirdetett pályázatot a kormány. A Magyar Idők szerint a rendelkezésre álló tervezett keretösszeg három és fél milliárd forint, a pénzt az Európai Szociális Alap és magyar költségvetés biztosítja. A program azért fontos, mert szabadulása után minden második elítélt ismét a bűnözés útjára lép.

Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. Eddig szerződésben rögzítették, hogy az érintett naponta hány óra gondozásra jogosult, a jövőben azonban a kötelező gondozási időtartamot törlik a szerződésekből. Aki viszont vállalja, hogy sokat fizet, annak a gondozási szükségletét sem vizsgálják.

Egészen különös helyzet állt elő a devizahiteleseket érintő döntés ügyében. A Népszabadság rávilágít: jogerős döntés kötelezi a Kúriát arra, hogy kiadjon az őt beperlő, pórul járt devizahiteleseknek eddig a nyilvánosság elől elzárt dokumentumokat. A Kúria azonban most felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és kéri a korábbi határozat felfüggesztését. A csavar a történetben, hogy a kérelemről magának a kezdeményezőnek, a Kúriának kell döntenie.

Hiába igyekezett elérni a hulladékgazdálkodási törvény módosítását Tarlós István a kormánynál, Budapest eddig nem kapott felmentést, vagyis a városnak is szerződnie kell a nagy állami kukaholdinggal – írj a Népszabadság. A lap szerint ezzel évi tízmilliárd forintot veszít a város.

Tollal írt vagyonnyilatkozatok helyett elektronikus kitöltés – a Magyar Nemzet információi szerint ezt fontolgatja a Fidesz, elvileg ez lenne a megoldási javaslatuk arra, hogy átláthatóbbak legyenek a politikusok vagyonbevallásai. Vannak azért komolyabb felvetéseik is, gyorsítanák például a mentelmi jog felfüggesztését, és társadalmi egyeztetést írnának elő akkor is, ha nem a kormány, hanem egy képviselő nyújt be törvényjavaslatot.

A Magyar Idők szerint korábban felmerült a tanévkezdés akadályozása a pedagógustüntetéseken aktívan részt vevő Hívatlanul Hálózat részéről. A lap a civil szervezet júniusi üléséről szóló jegyzőkönyvre hivatkozik, a Független Diákparlament akkor felszólaló képviselője azonban most azt mondta: nem terveznek ilyesmit, szeretnének esélyt adni a nyári változtatások után átalakuló rendszernek.

Az igazi klímaszezon ugyan nyár elején van, de aki szeretne klímát, a leértékelések miatt most akár 30 százalékos kedvezménnyel juthat hozzá – írja a napi.hu. Ügyelni kell arra, hogy ma már kizárólag klímaszerelőtől származó tanúsítvánnyal lehet beszerezni ezeket a berendezéseket.

Egyszerre gazdasági és politikai időzített bombán csücsül az olasz kormány, mely ősszel akár meg is bukhat a beígért népszavazáson. A Portfolió elemzéséből kiderül: sokan máris a Brexittel vonnak párhuzamot, bár egyelőre nincs szó arról, hogy Olaszország kilépne az eurózónából. Az viszont tisztán látszik, hogy ha bukik a kormány, akkor könnyen euroszkeptikus pártok kerülhetnek hatalomra.

Évről évre csökken a betörések száma Magyarországon, ennek ellenére még mindig csupán a bejelentések negyedében talál rá a rendőrség az elkövetőkre. A betörések többségénél így legfeljebb a biztosítóban bízhatunk – ha megfelelő a szerződés. A Pénzcentrum a szükséges óvintézkedéseket gyűjtötte össze.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást