Nem csak a házelnök költözik a Balassi utcába

Infostart
2016. augusztus 11. 14:48
A házelnöki rezidencia mellett az Országgyűlési Őrségnek ad majd otthont az a Balassi Bálint utcai épület, amelyet hamarosan szintén felújítanak a Kossuth tér rekonstrukciója keretében.

A Parlamenttől nem messze található, Balassi Bálint utca 1-5 alatti épületet – csakúgy mint a Parlamentet – Steindl Imre tervezte és a Kossuth tér rekonstrukcióját összefogó, a tervezőről elnevezett program részeként hamarosan ezt, az egyébként az Országgyűlés Hivatalának birtokában lévő bérházat is felújítják.

"Visszanyeri a Steindl Imre által megtervezett eredeti homlokzatát és eredeti födém-szerkezetét. Az épület nagyrészt eddig is az Országgyűlési Őrség hivatali helységeinek adott otthont, de az átépítést követően az őrség teljes állománya átköltözhet a felújított házba. Az épület belső udvarán található kazánház ugyanakkor tovább fog üzemelni és továbbra is az országház fűtését fogja szolgálni - mondtaSzilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke.

Az épületet Steindl Imre eredetileg is egy, a kornak megfelelő távfűtési rendszer keretében azért tervezte, mert nem akarta kéményekkel elrondítani a parlamentet.

Azt, hogy a parlamenti ciklus végéig ebben az ingatlanban alakítják ki a házelnöki rezidenciát, Wachsler Tamás, a felújítási program vezetője nemrég, az InfoRádió Aréna című műsorában mondta el.

"Az épület felső emelete lesz a házelnöki rezidencia. Van egy,  egyébként nagyon logikus törvényi kötelezettség – mindig is így volt és ez nagyon helyes –, hogy a kiemelt állami vezetők a mandátumuk idejére rezidenciában laknak. Ennek egyrészt nagyon nyilvánvaló protokolláris szempontjai vannak, nem fogadhat valaki a kicsi lakásában külföldi vendégeket, és nyilván van egy biztonsági vonatkozása is."

Azt, hogy mikor kezdik meg az épület felújítását, egyelőre pontosan nem lehet tudni, ám a munka befejezéséről Wachsler Tamás magabiztosan nyilatkozott.

"Ennek kész kell lenni ebben a parlamenti ciklusban, hogy a következő házelnök, akárki is legyen a következő házelnök, már az új rezidenciába költözhessen be."

Az tehát, hogy ki lehet az első házelnök aki családjával a rezidenciába költözhet, a 2018-as választások után megalakuló Országgyűlés döntésétől függ.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem csak a házelnök költözik a Balassi utcába
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást