A magyar sütőiparban mintegy ezer magyar és 5-700 albán vállalkozás működik – tájékoztatta az InfoRádiót az ágazati szövetség vezetője.
„Az ezer magyar vállalkozásban huszonkétezer ember dolgozik, 2,5-3 ezer szakmunkásra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazatot teljes mértékben jól tudjuk működtetni.”
Septe József szerint a piac magyar szereplőinél dolgozók számára jelentős béremelésre lenne szükség. Az albán tulajdonban lévő pékségek ugyanis megkerülik az előírásokat – állítja a Magyar Pékszövetség elnöke.
„A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy sem az adózási, sem a munkaügyi előírásokat nem vagy csak részben tartják be, valószínűleg így tudnak létezni. A cégalapítási és -fenntartási dolgaik sem olyanok, mint a magyar vállalkozásoké. Az mondjuk, egyenlő feltételekkel működjenek a külföldi és a magyar tulajdoni pékségek Magyarországon.”
A Magyar Pékszövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte: a hatóságok nem tesznek különbséget magyar és külföldi tulajdonú pékségek között. Mindegyiket ugyanúgy ellenőrzik.