Mit tudnak a külföldi pékségek?

Infostart
2016. augusztus 10. 08:30
Egyre több albán pékség jelenik meg a magyar piacon. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint ezek az adó- és munkaügyi előírásokat megkerülve fejlődnek.

A magyar sütőiparban mintegy ezer magyar és 5-700 albán vállalkozás működik – tájékoztatta az InfoRádiót az ágazati szövetség vezetője.

„Az ezer magyar vállalkozásban huszonkétezer ember dolgozik, 2,5-3 ezer szakmunkásra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazatot teljes mértékben jól tudjuk működtetni.”

Septe József szerint a piac magyar szereplőinél dolgozók számára jelentős béremelésre lenne szükség. Az albán tulajdonban lévő pékségek ugyanis megkerülik az előírásokat – állítja a Magyar Pékszövetség elnöke.

„A rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik, hogy sem az adózási, sem a munkaügyi előírásokat nem vagy csak részben tartják be, valószínűleg így tudnak létezni. A cégalapítási és -fenntartási dolgaik sem olyanok, mint a magyar vállalkozásoké. Az mondjuk, egyenlő feltételekkel működjenek a külföldi és a magyar tulajdoni pékségek Magyarországon.”

A Magyar Pékszövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte: a hatóságok nem tesznek különbséget magyar és külföldi tulajdonú pékségek között. Mindegyiket ugyanúgy ellenőrzik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mit tudnak a külföldi pékségek?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást