Nagy segítség a magyar transzplantációban a nemzetközi szervcsere lehetősége

Infostart
2016. augusztus 9. 09:00
A magyarországi szervátültetések 20 százalékában külföldről érkezik a donorszerv - mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója. Mihály Sándor emlékeztetett arra, hogy 2013 júliusa óta Magyarország az Eurotranszplant tagja.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója elmondta, évente körülbelül 600-620 új beteg kerül fel a magyar transzplantációs várólistára.

„Mintegy 700 beteg vár veseátültetésre, 100-120 májültetésre, 50 szívre, 11-11 beteg kombinált vese és hasnyálmirigy-, illetve tüdőtranszplantációra. Ezek csak a magyar számok, az Eurotranszplantban 15-16 ezer beteg várakozik transzplantációra.”

Mihály Sándor hozzátette, Magyarországra tavaly 82 szerv érkezett és 497 transzplantációt végeztek. A szervek 20 százaléka külföldről érkezik.

Ezen az arányon alapvetően nem kell változtatni. A transzplantációhoz az aktuálisan rendelkezésre álló donorszervhez a recipiens kiválasztását számos szempont befolyásolja. Az egyik az, hogy minél jobb egyezésű legyen a donor és a recipiens, ez indokolttá teszi bizonyos esetekben a szervek távolabbi helyszínekre küldését. Egy másik szempont viszont, hogy minél hamarabb beültessék az eltávolított szervet, ez inkább azt teszik indokolttá, hogy lehetőség szerint az országokon belül használják fel.”

Vannak viszont olyan esetek, amikor mindenképpen indokolt a nemzetközi szervcsere, ilyenek a sürgősséggel, leggyakrabban májra váró vagy a hiperimmunizált vesebetegek – fűzte hozzá az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója.

Ez olyan lehetőség a magyar transzplantációban, ami nemzetközi együttműködés nélkül nem valósulhatna meg egy ekkora populációban, mint Magyarország” -hangsúlyozta Mihály Sándor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy segítség a magyar transzplantációban a nemzetközi szervcsere lehetősége
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást