Kedden már lehetnek záporok a Dunántúlon

InfoRádió / MTI
2016. július 11. 18:31
Kedden folytatódik a többnyire napos idő, azonban a Dunántúlon gomolyfelhők képződnek, és körülbelül a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól északnyugatra elszórtan zápor, helyenként heves zivatar is kialakulhat.

A Kárpát-medence fölé egyre melegebb levegő érkezik, ugyanakkor a nyugat-európai ciklon hullámzó frontrendszere egyre közelebb kerül hazánkhoz, és ennek hatására kedden délután az Észak-Dunántúlon már előfordulhat helyenként zápor, zivatar.

A déli szél hétfőn a Kisalföldön, kedden az északi országrészben megélénkül, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. Kedden délutántól a Dunántúl északi felén északira fordul, és megerősödik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17, 23 fok között alakul, de északkeleten ennél egy-két fokkal hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 33, 37 fok között várható.

Változékony idő Európában

Ciklonok frontzónái okoznak változékony, gyakran felhős időt Európa nyugati, északnyugati részén. Szórványosan eső, zápor, helyenként heves zivatar is kialakul. A legtöbb csapadékot az Északi-tengert övező országokban mérték, ott helyenként 30 és 40 mm közötti 24 órás csapadékösszegek fordultak elő.

A Brit-szigetek és Skandinávia térségében 15 és 23 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, míg a középpontjával az Északi-tenger fölött örvénylő ciklon előoldalán meleg levegő áramlik Közép-Európába, ahol általában 28, 33 fok közötti csúcshőmérsékletet mérnek.

A kontinens délkeleti felének időjárását anticiklon alakítja, többnyire száraz, napos az idő. A Kelet-európai-síkságon 20 és 25, a Földközi-tenger vidékén 29 és 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, sőt az Ibériai-félszigeten többfelé 37, 40 fokig melegszik fel a levegő.