Új mozaikszó született: bregret - lapszemle

Infostart
2016. június 27. 07:07
Csökkenhet a fegyintézetek zsúfoltsága az új büntetőeljárási törvény elfogadása esetén, mivel az Igazságügyi Minisztérium által közreadott tervezet a mostaninál szélesebb körben tenné lehetővé az óvadék alkalmazását - közli a Magyar Idők. Folyamatosan nő az iskolakerülő gyerekek száma az általános iskolákban - olvasható a Magyar Nemzetben.

A Népszabadság szerint az uniós kilépésre alkotott Brexit után új mozaikszót alkottak a britek kilépésük megbánására, ez pedig a bregret. Eközben tegnapra már hárommillió fölé emelkedett azok száma akik a referendum megismétlését követelik, ám Brüsszel gyorsítaná az Egyesült Királyság leválását.

Csökkenhet a fegyintézetek zsúfoltsága az új büntetőeljárási törvény elfogadása esetén, mivel az Igazságügyi Minisztérium által közreadott tervezet a mostaninál szélesebb körben tenné lehetővé az óvadék alkalmazását - közli a Magyar Idők. A jogintézményt jelenleg alig használják, az utóbbi 13 évben mintegy 2000 próbálkozásból mindössze alig ezer esetben állapították meg a biztosíték összegét, a módosítás azonban pénz mellett értékpapír vagy forgalomképes ingatlan formájában is leróhatóvá tenné a biztosítékot.

Folyamatosan nő az iskolakerülő gyerekek száma az általános iskolákban - olvasható a Magyar Nemzetben. A 2014-2015-ös tanévben már csaknem hatezer diáktól vonták meg a családi pótlékot 50 óránál több igazolatlan hiányzás miatt, miközben egy évvel korábban még csak 5659 gyerektől, a 2012-2013-as tanévben pedig mindössze 5165 diáktól, vagyis két év alatt 20 százalékkal nőtt az általános iskolát mulasztók száma.

Eddig csaknem kilencszáz offshore céget vizsgált át a Nemzeti Nyomozó Irodánál az offshore-ügyek magyarországi szálainak felderítésére alakított, tíz emberből álló nyomozócsoport - írja a Magyar Idők. A nyomozásban a rendőrség együttműködik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a közbeszerzési hatósággal, valamint a titkosszolgálatokkal, és elemzik például a sajtóhíreket is.

A védőoltások ellenére az elmúlt három évben jelentősen növekedett a bárányhimlős és a rotavírusos megbetegedések száma, miközben csökken a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás előfordulása – ismerteti a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint kevesen figyelnek a megelőzésre, pedig a betegségeknek súlyos kockázatai vannak.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy tárgyaláson dönt arról a Győri Ítélőtábla, hogy a fellebbviteli főügyészség indítványa alapján hatályon kívül helyezi-e a Veszprémben megszületett első fokú ítéletet és elrendeli-e az új eljárást a vörösiszap-perben. Első fokon felmentették a Mal Zrt. vezérigazgatóját és a többi vádlottat sem marasztalták el gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás miatt.

A magyarok messze a legelégedetlenebbek életükkel az OECD-országok állampolgárai közül - derül ki a szervezet egyik friss, a Portfolio által idézett jelentéséből. A jóléti tényezők jellemzőit régiós összevetésben vizsgáló tanulmány értelmében a legtöbb mutató tekintetében a középmezőnyben foglalunk helyet, ami nem konzisztens a magyarok pesszimista világlátásával.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy felélénkült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbi adatokhoz képest a vasárnapi boltzár eltörlése nyomán. Bővebben a témáról 9 óra után, Üzleti Reggeli című műsorunkban hallhatnak.

A penzcentrum.hu a Tripadvisor listája alapján mutatja be a legnépszerűbb feltörekvő úticélok listáját Európában. Mint írják: a külföldi úticélok közül az előrejelzések értelmében idén Horvátország lesz a legnépszerűbb a magyarok körében, az olasz és a görög tengerpartok mellett, pedig bőven vannak lehetőségek az egyelőre kevésbé felkapott helyeken is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást