Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők

Infostart
2016. május 18. 14:47
Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők annak érdekében, hogy az állam törvényben garantálja a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a kormány hamis illúziót táplál az ingyenesség ígéretével és az állam nem lesz képes a megfelelő biztonságot szavatolni.

„Eddig évente 1 alkalommal kell a háztartásoknál gázkéményeket vizsgálni. A kormány elképzelése szerint most már az ingyenesség mellett elég lenne kétévente is. Ez nemes egyszerűséggel azt eredményezné, hogy egyrészt a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező kéményseprő munkavállalók felét utcára kellene küldeni, másrészt magyar családok ezreinek az életét tennénk kockára" - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Hozzátette: egy 900-1000 főt foglalkoztató és éves szinten maximum 5-6 milliárd költségvetésű iparágat tesz tönkre a kormányzat, miközben kerítésépítésre és kisvasútépítésre ennek a többszörösét is elköltik.  

Mint mondta, július 1-től a katasztrófavédelemhez került a kéményseprés és a kémények ellenőrzése.

„Határozottan ki merem jelenteni, hogy az OKF nincsen felkészülve a kéményseprés ellátására. De az ellenőrzések ritkításával okozott szén-monoxid mérgezések és kéménytüzek kivizsgálásával nekik kell majd a jövőben foglalkozniuk” - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az OKF átvett-e kéményseprőket a korábbi cégektől, Vámos Csaba azt válaszolta:

„Míg az államosító törvény indoklásában 1350 főről szólt az indoklási rész, addig február elején a belügyminiszter már csak 947 fő státuszára adott engedélyt. Ezt követően az OKF már csak 450 főnek hirdetett állást, de épp a napokban szembesültünk azzal, hogy ez is lecsökkent 250-300 főre, hiszen a kéményellenőrzések ritkításával feleannyi élő munkaerő is elegendő a számukra” - számolt be a részletekről a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba azt is elmondta, hogy Heves megyében, ahol vele együtt 50-en dolgoznak, saját költségen mindenkit elküldtek orvosi vizsgálatra.

„5 ember egészségügyileg alkalmatlannak bizonyult, ezt ők el is fogadták. Maradt 45 ember, de hirtelen kiderült, hogy csak 20 ember kell” - mondta a szakszervezeti elnök.

Hangsúlyozta: ez a kevés szakember nem tudja megoldani a biztonságos ellátást és ellenőrzést a jelenlegi rendszer ismeretében.

„A kormányzat a szakmai szervezetek és a szakszervezetek egyöntetű tiltakozása ellenére továbbra is ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy kétévente elegendő a gázkéményeket ellenőrizni. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt akár 20 fő minimális létszámmal meg lehetne oldani. Sem Közép-Európában, de talán egész Európában nincs még egy ország, ahol csak kétévente járnak ellenőrizni a kéményeket” - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást