A mentolos ciginek vége, a Déli pályaudvar megúszhatja

InfoRádió
2016. május 12. 20:39
Még idén betilthatja a kormány a mentolos cigarettát - egyebek mellett erről számolt be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

Mivel a Philip Morris nemrég elvesztette az Európai Bíróságon a dohánytermékek egységes csomagolásáról hozott brit szabályozás ellen indított pert, így Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy egységes csomagolási rendszert vezessen be, illetve betiltson bizonyos gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövény-adalékokat, illetve ízesítést tartalmazó dohánytermékeket – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint mondta: Ilyen lesz a mentolos cigaretta és ilyen lesz az úgynevezett kapszulás dohánytermék is, ezek betiltásra kerülnek Magyarországon, a kormány konzultál az Európai Bizottsággal, hogy mikor legyen a hatályba lépés, de várhatóan rövid időn belül, akár még az idei esztendőben ezeknek a termékeknek a gyártását meg fogjuk tiltani és a következő években ezek a termékek kivezetésre, tiltásra kerülnek.

A Déli Pályaudvar elbontására vonatkozó kérdésre a tárcavezető aláhúzta, hogy a kabinet még nem döntött a kérdésről, ő maga viszont a parkosítás híve. Lázár János cáfolta, hogy pályaudvar esetleges bezárása összefüggésben lenne a 4-es metró kihasználtságának javításával. Ugyancsak kérdésre számolt be arról, hogy a kormány májusban dönthet a Déli pályaudvar sorsáról, a bezárás csak akkor történhet meg, ha pályaudvart ki tudják váltani, például a kelenföldi fejlesztésével.

A háttérintézmények bezárása és átszervezése kapcsán a miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben 32 milliárd forintos kiadáscsökkenéssel számolnak az intézkedések nyomán, első körben 4000 fővel csökkentik a kormányhivatalok létszámát, ám közülük nagyjából háromezren átkerülnek a járási hivatalokhoz.

Lázár János bejelentette, hogy önálló törvényben szabályozná a kormány a mezőhegyesi ménesbirtok feladatait, az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról pedig úgy fogalmazott, hogy kabinet szerint tárgyalni kell a szerződéses javaslatról, mert ebben az esetben fontosabb az alaposság, mint a sürgősség.

A nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül a szabadkereskedelmi megállapodás Amerika és Európa között elfogadhatatlan. Tehát a Magyar Kormány azt az álláspontot képviseli, hogy tagállami ratifikációra, az Európai Unió tagjainak ratifikációjára, nemzeti ratifikációra van szükség annak érdekében, hogy ez a szabadkereskedelmi megállapodás életbe léphessen. Parlamenti ratifikáció nélkül elfogadhatatlan a megállapodás - tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, hogy az eddig a kormány által megismert tárgyalási dokumentumok, mára fellelhetők a Külügyminisztériumban, akár a sajtó is tanulmányozhatja őket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
160513 BEL1 1000 Lázár a dohánytermékekről és a Déliről SÁ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást