Felzúdult a természettudományos szakma - lapszemle

Infostart
2016. április 29. 07:07
A Népszabadság szerint egyes szakorvosi rendeléseken átlagosan akár több mint negyven napot is várni kell a betegeknek a vizsgálatokra, a legnagyobb türelemmel a szívpanaszokkal rendelkezőknek kell lenniük. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a Honvédelmi Minisztérium a 2017-es költségvetési évben két zászlóalj harccsoportfejlesztésre összpontosít.

A Népszabadság szerint egyes szakorvosi rendeléseken átlagosan akár több mint negyven napot is várni kell a betegeknek a vizsgálatokra, a legnagyobb türelemmel a szívpanaszokkal rendelkezőknek kell lenniük. A lap egy felmérésre hivatkozva azt írja, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti rendelésre átlagosan már 2-3 nap alatt bejuthatnak a betegek.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a Honvédelmi Minisztérium a 2017-es költségvetési évben két zászlóalj harccsoportfejlesztésre összpontosít. A szaktárca várhatóan a kétharccsoport katonáinak egyéni felszerelését és fegyverzetét modernizálja majd, ezen túlmenően kiemelt szempont a tüzérségi képesség fejlesztése is.

A Magyar Idők arról ír, hogy Orbán Viktor befolyásos politikus lett Európában. A Politico című, amerikai szerkesztésű Európáról szóló politikai kiadvány szerint a magyar miniszterelnök olyan nagy befolyással rendelkező politikusok mellett szerepel, mint a német kancellár, a brit miniszterelnök, a francia elnök és hatását tekintve megelőzi például a dán és a svéd kormányfőt.

A Magyar Idők szerint a Miniszterelnökség szakmai egyeztetést kezdeményez a novemberben hatályba lépett közbeszerzési törvényről. A lap úgy tudja, a Miniszterelnökség a közbeszerzésekben érintett ajánlatkérőkkel, szakmai kamarákkal és tanácsadókkal tekinti át a hatályos szabályokat.

Magyar Nemzet arról ír, hogy nemcsak a haltermelők, hanem a zöldség- és gyümölcstermesztők is az áfa csökkentését követelik a kormánytól. A szakmai szervezet szerint a az élelmiszerek közül a zöldség-gyümölcsöknél a legnagyobb az áfacsalás mértéke, évente 40-50 százalékra tehető.

A Népszabadság arról számol be, hogy felzúdult a természettudományos szakma a kormány legújabb terve ellen. A szakgimnáziumokká alakított szakközépiskolákban drasztikusan csökkentenék a közismereti tárgyak oktatását. A tervek szerint a földrajzot megszüntetnék, mindössze három iskolatípusba tanítanák, emiatt pedig több száz tanár kerülne utcára.

A Portfolio szerint teljesen megállt az első negyedévben az okostelefon-piac növekedése. Összesen 334,9 millió darab okostelefont értékesítettek a világban, ami kevesebb, mint 1 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fejlett piacokon már magas a penetráció, a két nagy mobilgyártó, az Apple és a Samsung is az értékesítések zuhanásáról számolt be.

A napi.hu arról ír, hogy részben a rekordalacsony betéti kamatok és a tőkepiac ingadozása, részben az erősödő kereslet miatt újra népszerű befektetési célpont lett az ingatlan. A vásárlókedvet erősítik az újfajta lakástámogatások - így nem csoda, hogy a tehetős magyar üzletemberek egy része az elmúlt évek tartózkodása után ismét az ingatlanfejlesztések felé fordult. A további részletek az Üzleti Reggeliben.

A Pénzcentrum a floridai befektetések veszélyeire hívja fel a figyelmet. A lap szerint az elmúlt időszak brókerbotrányai mindenképpen arra ösztönzik a komolyabb megtakarítással rendelkezőket, hogy óvatosabbak legyenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
LAPSZEMLE 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GAZDASÁGI LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást