Megállt a Fidesz

Infostart
2016. április 29. 21:27
A Tárki új közvélemény-kutatása szerint megállt a Fidesz népszerűségének emelkedése, az MSZP pedig behozta a Jobbikot. A kis pártok közül önállóan most csak talán a DK tudna bejutni az Országgyűlésbe. Egyetlen politikai tábor létszáma nőtt érdemben: azoké, akik nem mennének el szavazni, vagy nem mondják meg, kire voksolnának.

„A Fidesz továbbra is vezet, az utolsó három hónapban azonban némileg csökkent az előnye, négy százalékponttal vesztett a népszerűségéből, megtorpant a növekedés” – ismertette a Tárki vezető elemzője.

„Az utóbbi két mérésünkben is nagyon rosszul szereplő MSZP népszerűsége 4 százalékkal nőtt, így elérték azt, hogy ismét a Jobbikkal közel azonos szinten, 10 százalék körül állnak” - tette hozzá Sík Endre.

„Két olyan elmozdulás volt, ahol növekedés történt az elmúlt három hónapban. Az egyik az említett 4 százalékos növekedés az MSZP-táborban – ami kétséges, hogy közvetlen elmozdulással történt volna, de az sem kizárt. Hiszen amikor csúcsra járatják a Fideszt, akár olyanok is támogathatják, akik korábban MSZP-szimpatizánsok voltak, most pedig visszatáncolnak” - magyarázta a szakértő.

„A másik esetben körülbelül 3 százalékot nőtt ebben az időszakban azoknak az aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre. Vagyis azoknak az aránya nőtt meg egy kicsit, akik nem válaszolnak a kérdésünkre, van pártszimpátiájuk, csak ezt nem kívánják a közvélemény-kutatókkal megosztani. Ebben a csoportban szintén lehetnek olyanok, akik korábban Fidesz-szavazók voltak, most azonban nem igazán akarnak a Fideszre szavazni, de nem is határozták el, hogy kire fognak szavazni” - tette hozzá a Tárki vezető elemzője.

„A kisebb pártok közül jelenleg egyedül a DK-nak van esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe, a többi párt inkább 1-2 százalékon áll” - közölte Sík Endre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Behozta az MSZP a Jobbikot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást