A bevándorlást tartjuk az EU legnagyobb problémájának

InfoRádió
2016. április 13. 10:55
Az Európai Unió 28 országából Olaszországban, Csehországban, Észtországban és Magyarországon gondolják úgy a legtöbben, hogy a menekültválság jelenleg Európa legnagyobb problémája - derül ki a Tárki összeállításából.

2013-hoz képest az unió mind a 28 tagállamában nőtt azok aránya, akik úgy gondolják, hogy a bevándorlás a kontinens legnagyobb problémája – mondta az InfoRádiónak Szeitl Blanka, a Tárki kutatója.

"Míg ez az általános növekedő elutasítási arány mellett leginkább Csehországban, Olaszországban, Észtországban, illetve ezen országok mellett Magyarországon volt a legmagasabb, körülbelül kétharmad azoknak az aránya, akik a bevándorlást az Európai Unió legégetőbb gondjának tartják a közeljövőben"

A magyar válaszadók egyébként ellentétben például a csehekkel nem teljes mértékben utasították el az unió migrációs politikáját, bár hasonlóan viszonyulnak a bevándorlás kérdéséhez. Az uniós politikát, illetve a legálisan érkező bevándorlókat a kutatás szerint a svédek fogadják el leginkább, őket követik a németek, a luxemburgiak és a dánok.

"Míg a görögök és a ciprusiak a bevándorlókat is inkább elutasítják és az Európai Unió migrációs politikáját pedig nagyon támogatják"- mondta
Szeitl Blanka.

Ezen országok hozzáállásának mélyebb elemzésére a Tárki következő tanulmánykötete térhet ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tárki felmérés: a bevándorlás az EU legnagyobb problémája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást