Az egészségügyi miniszter az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen 208 intézményben végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva kijelentette: a decemberben megemelt normatívának köszönhetően jelentősen javult a kórházi ételek minősége.
Horváth Ágnes emlékeztetett: a módosítás előtt egy beteg napi étkeztetésére átlagosan 390 forintot fordítottak a kórházak, ez az összeg mára 550 forintra emelkedett.
Az ételek mennyiségéről szólva a miniszter kijelentette, hogy a rendelet megjelenése után minden kórház biztosított a két fő étkezés mellett egy harmadik, kisétkezést is, illetve sok intézmény bevezette a betegek részére a folyamatos folyadékellátást is.
Horváth Ágnes elmondta: a későbbiekben az Egészségbiztosítási Felügyelet folyamatosan fogja ellenőrizi a kórházakat, az ételek minőségéről és mennyiségéről eddig panasz "nem nagyon" érkezett a minisztériumhoz.
Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: 40-ről 156-ra emelkedett azoknak a kórházaknak a száma, ahol van étkezési munkacsoport és dietetikus állapotfelmérés is.
A Fidesz szerint örvendetes, hogy javult az ellátás a kórházakban, hogy a kormány az étkeztetési normatívát 390 forinttól 550 forintra emelte, de ettől érdemben semmi nem változott az egészségügyben.
Kupper András országgyűlési képviselő szerint e lépéstől a betegekkel továbbra is "bolyongnak" az intézmények között, nem találják a korábban megszokott intézményeiket, a legrosszabb helyzetben élő betegek húsz százaléka a háromszáz forintos vizitdíj miatt nem jut el az orvoshoz.
A Fidesz képviselője közölte: a kormány a konvergenciaprogramban 250 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, most pedig az étkeztetés okán fejenként és ágyanként 160 forintot tett vissza.